Popularna serija “Černobilj” je prepuna laži

Oglasila se prava Ljudmila Ignatenko, žena po kojoj je pravljen lik Ljudmile u seriji HBO

Džesi Bakli
youtubePrintScreen

Malo ko ovog leta nije gledao HBO seriju “Černobilj”, ali Ljudmila Ignatenko, supruga jednog od prvih vatrogasaca koji su izgubili život u tragediji, smatra da serija nije verodostojno prikazala događaje iz 1986.

Ignatenkova, čiji se lik pojavljuje u seriji koja je nagrađena sa tri Emija, tvrdi u razgovoru za BBC da kanalu HBO nikada nije dala odobrenje da koristi njen lik u seriji.

Foto: prinscreenYouTube

Kako navodi, zbog serije je imala problema, mediji su je maltretirali, te je morala da se neko vreme skriva od novinara.

“Osećala sam se veoma neugodno i uznemireno kada sam saznala da je i moj lik u seriji, opsedali su me nepoznati ljudi. Došlo je do toga da su novinari stavljali nogu u ulazna vrata mog stana kako ih ne bih mogla zatvoriti i snimali su me”, navodi udovica černobiljskog vatrogasca Vasilija, jedne od prvih žrtava posledica radijacije.

Svog supruga, kako navodi, poslednji put je videla u bolnici 1. maja 1986, samo nekoliko dana nakon eksplozije. Tada je ispod jastuka izvadio četiri karanfila i poklonio joj, prenosi hrvatski Jutarnji. “Nisam znala da je to naš poslednji romantični trenutak”, ispričala je ona.

Vasilij je umro dve nedelje nakon eksplozije, a tada 23-godišnja Ljudmila Ignatenko bila je trudna, ali je to krila od osoblja bolnice.

Foto: prinscreenYouTube

Ona je rekla da je, nakon emitovanja serije, bila izložena mnogim kritikama jer je njena kćerka umrla nekoliko sati posle rođenja pošto je bila ozračena.

“Tvrdili su da sam ubila svoje dete. Ali u to vreme mi nismo znali mnogo o radijaciji. Ljudi su me pitali zašto sam bila uz muževljev krevet u tom stanju. Ali kako sam ga mogla ostaviti? Mislila sam da je dete u meni zaštićeno”, kaže Ignatenkova, koja se nikada nije ponovo udala.

Tvrdi i da je serija prepuna laži koje je, kako kaže, teško bilo gledati.

Ipak, pohvalila je neke delove zbog autentičnosti priče, ali je ocenila da se HBO poneo vrlo ružno jer nije kontaktirao s njom.

Foto: prinscreenYouTube

“Primila sam samo jedan poziv iz Moskve, i to kada je serija već bila snimljena. Rekli su da su snimali u Kijevu i u Latoniji, te da su hteli da kontaktiraju sa mnom, ali nisu uspeli. Ponudili su mi tri hiljade dolara. Pitala sam za šta je taj novac. Rekli su da mi žele platiti što postojim. Odgovorila sam da niko ne deli novac bez razloga i spustila im slušalicu”, navela je ona.

Kompanije HBO i “Skaj” odbacile su optužbe, navodeći da su sa Ignatenko u više navrata razgovarali i preneli joj da će priča njenog supruga biti deo serije.  Oni tvrde da je Ignatenko bila vrlo svesna projekta.

“Tokom tih razgovora ona se nijednom nije protivila snimanju. Učinili smo sve kako bi priče svih uključenih u tragediju bile ispričane verno i s poštovanjem”, navodi se u njihovom saopštenju.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar