Nakon 70 godina zaborava, dovršeno delo velikog poljskog kompozitora

Volinista Januš Vavrovski dopunio i objavio partiture Ludomira Rozickija

Januš Vavrovski
Michal Mutor

Za vreme Drugog svetskog rata, poljski kompozitor Ludomir Rozicki, uspešan kompozitor opera i operete tog vremena izvođenih u zemlji i inostranstvu, počeo je da piše svoj novi koncert za violinu. Međutim, nakon neuspeha Varšavskog ustanka, kada je njegov dom uništen zajedno sa većinom njegovih rukopisa, Rozicki beži na selo.

Kada se rat završio, Rozicki je predavao na konzervatorijumu u Katovicama i nastavio da komponuje, ali se nikad nije vratio po svoj koncert za violinu.

Kada su građevinari otkrili kofer u vrtu uništene kuće u Varšavi sa dragocenim notama muzičke kompozicije, spisi su predati u poljsku Nacionalnu biblioteku na čuvanje, gde su godinama bili zaboravljeni.

Više od 70 godina kasnije, poljski virtuoz Januš Vavrovski ga otkriva i sa timom stručnjaka na osnovu postojećih partitura dovršava započet violinski koncert Rozickija.

Tu dovršenu verziju, u paru s Koncertom Čajkovskog i Kraljevskom filharmonijom pod dirigentom Gregora Novaka, objaviće “Warner Classics” tokom ove godine.

Specijalno za tu priliku Vavrovski svirao nedavno otkrivenu “Stradivarijus” violinu nazvanu “Polonija” iz 1685. godine, koja je prva posleratna “Stradivarijus” violina u poljskoj, veoma velike vrednosti.

Vavrovski i “Polonia” će se pojaviti 13. januara na koncertu u “Kravis centru” u Vest Palm Biču, u okviru ture Vroclavske filharmonije po Americi.  

 

I. Vujnović

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar