Iako je tražio da se spale, 1.000 pisama Tomasa S. Eliota konačno dostupna javnosti

Emili Hejl, pesnikova muza, tražila je da se prepiska objavi tek kada prođe 50 godina od njene smrti

pisma T. S Eliota za Emili Hejl
Tanjug/AP/(Shelley Szwast/Princeton University Library

Nakon više od 60 godina provedenih u skladištu biblioteke Univerziteta u Prinstonu, oko 1.000 pisama koje je pesnik T.S. Eliot poslao Emili Hejl biće otkriveno javnosti, a naučnici se nadaju da će otkriti detalje odnosa o kojem se nagađa već decenijama.

Mnogi smatraju da Emili Hejl nije bila samo pesnikova bliska prijateljica, već i njegova muza, te se nadaju da će njihova prepiska ponuditi uvid u intimnije detalje o Eliotovom životu i radu.

Studenti, istraživači i profesori moći će da čitaju pisma od četvrtka u biblioteci univerziteta, prenosi AP.

“Mislim da je ovo možda književni događaj decenije. Od ogromnog je značaja što će ova pisma ugledati svetlost dana”, rekao je Entoni Kjuda, direktor Međunarodne letnje škole “T. S. Eliot”.

Hejl i Eliot su se upoznali 1912. u Kembridžu u Masačusetsu, ali su se sprijateljili tek 1927. Bili su višegodišnji prijatelji, a pisma su razmenjivali dve i po, počev od 1930.

Foto: Tanjug/AP/Princeton University Library

 

Emili Hejl je donirala pisma 1956. godine, ali je tražila da se ne otvaraju pre nego što prođe 50 godina od smrti nje ili Eliota. Eliot je umro 1965, a Hejlova četiri godine kasnije. Biografi kažu da je Eliot naložio da se njena pisma, upućena njemu – spale.

Kjuda kaže da je njihov odnos “sigurno bio neverovatno važan i da je Eliot verovatno smatrao tu prepiskom izuzetno intimnom, čim je bio protiv njenog objavljivanja”.

Ipak, za istraživački rad je veoma važan uvid u ova pisma, budući da će sigurno rasvetliti mnoge nedoumice u vezi sa životom čuvenog pesnika.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar