Frontmen benda Artan Lili Bojan Slačala o rokenrolu, muzičkoj sceni i nagradi “Milan Mladenović”

"Nikad nismo bili kompromisni bend koji će nekome ugađati"

Bojan Slačala
FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Beogradski bend Artan Lili je nesumnjivo najčešće pominjani sastav u regionu u prethodnih par godina kada se pričalo o novim snagama na domaćoj i regionalnoj muzičkoj sceni.

Kao potvrda tome, nedavno su postali i prvi laureati nagrade Zadužbine “Milana Mladenovića”.

O ovom značajnom priznanju, iskušenjima i problemima s kojima se suočava mladi bend u trenutku kada je mejnstrim nešto potpuno drugačije, govorio je u intervjuu za Tanjug, frontmen grupe, basisata i vokal – Bojan Slačala.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Artan Lili (@artanlili) on

Kao prednovogodišnji poklon publici bend je odlučio da pet dana izbacuje po jedan singl-spot za pesme “Maca”, “Foliram”, “Priča”, “Oud” i “Padana” sa njihovog trećeg albuma.

“Odlučili smo da nagradimo publiku s, mogu reći, sumanutom idejom da snimimo pet spotova za svih pet singlova. To je bio ozbiljan poduhvat pogotovu što smo se obezbeđivali iz sopstvenih režija. Mislili smo da je to najbolji način da se uđe u dve najveće izdavačke kuće, da dođemo, što bi se reklo, punih ruku u Croatia Records (ex Jugoton) i PGP RTS”, objašnjava Slačala.

Metod sukcesivnog izbacivanja pesama preko onlajn platforme – singl po singl u savremenom izdavaštvu bend smatra svojom inovacijom, a na taj način osavremenjuju zastareli vid izdavanja albuma.

“Postoji mnogo mesta na internetu gde se može okačiti muzika, a da to nije samo fizički oblik na koji su se navikle stare generacije, već preko različitih platformi. Čovek mora da drži korak s vremenom, da svoj savremeni pristup približi mladima i napravi dostupnom svoju muziku na sajtovima njima bliskim”, kaže Bojan.

Na pitanje kako su od benda koji je svirao u zgradi nekadašnjeg BIGZ-a postali najtraženiji mladi bend u regionu, Slačala smatra da je najvažnije da muziku oseti publika.

“Mi i dalje imamo probe u BIGZ-u. Nista se nije promenilo. Pokušavamo da se približimo ljudima s kojima živimo. Naši tekstovi predstavljaju šta se deševa ovde i sada – bilo da se radi o ljubavnim, socijalnim ili društvenim temama. Ovde je svakodnevnica takva, da inspiracije uvek ima, na razne teme – one koje nas interesuju, one koje inspirišu, zabavljaju… Mislim da publika to i oseća, razume da govorimo o relanosti”, ističe basista.

Žiri nagrade Zadužbine Milan Mladenović – Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić dodeljujući im prizanje istakao je da je “Bojan jedan od najtalentovanijih autora novije generacije”.

Takođe, bend se izdvojio i po “stavljanju integriteta umetničkog dela iznad svakog oportunizma”.

Budućnost takvog benda, smatra Slačala, zavisi od muzičke ličnosti – “koliko je spremna na stalno prepiranje sa javnošću, estamblišmentom, okolnostima i neuslovima.”

“Sve je to jako teško, ali izdržati se mora. Ono što nikada nećemo pristati je da budemo kompromisni bend i da nekom ugađamo”, izričit je frontmen.

Pesma “Depra” bila je izabrana kao najbolja od strane Fondacije, a kako objašnjava, njeni stihovi “neproduktivna depresivna lenjost i ti” kritika su društva, ali kroz pojedinca.

“Depresija je nešto što se manifestuje kod pojedinca, a reflektuje se na globalnom nivou. Mislim da od toga boluje čitavo naše društvo. Meni je žao što je tako jer ta depresija dovodi do najgore apatije. Mislim da je zato pesma poput ove jako važna jer će možda kod nekog proizvesti bitan “klik” i nešto promeniti kod uspavanog društva”, smatra Slačala.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar