U Muzeju META izložene dve monumentalne slike slikara iz plemena Kri (FOTO)

Indijanac Kent Monkman se vratio motivima i tehnici kakvu su koristili njegovi preci

META muzej
printsrcreen/YouTube

U Velikom hol Metropoliten muzeja na Petoj aveniji danas je otvorena Izložba dve monumentalne slike slikara iz indijanskog plemena Kri, Kenta Monkmana, koja će biti otvorena do 9. aprila ove godine, saopštila je uprava muzeja.

 

Foto: printsrcreen/YouTube

 

Metropoliten muzej izložio je dva najnovija dela Monkmana u glavnom ulaznom holu na kojima su pripadnici plemena Mistikosiwak (ljudi iz drvenih čamaca).

Na jednoj slici pripadnici ovog plemena pozdravljaju nove doseljenike, a na drugoj su prikazani doseljenici sa urođenicima na obali reke.

 

Foto: printsrcreen/YouTube

 

To je deo nove serije slika koje su pozajmljene, a koncept tih slika pripada umetnicima koji su pozvani da stvaraju dela koja su nešto novo da bi uspostavili dijalog između publike i umetnika koje je Muzej pozvao da pokažu šta sada slikaju.

 

Monkman je pokazao da se vratio motivima i tehnici kakvu su koristili njegovi preci da bi izrazili shvatanje umetnosti urođenika i da tako pokažu da je došlo do uzajamnog uticaja i prožimanja umetnosti doseljenika iz Evrope i lokalnih starosedelaca.

Izvor: tANJUG

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar