Sladoled zimi – da ili ne?

sladoled
Pixabay

Da li sladoled smemo da jedemo kada je napolju hladno, ili je to, ipak, samo letnja poslastica? Da li će od sladoleda grlo da nas zaboli?

Sa prvim minusom mnogi roditelji zabranjuju deci da jedu sladoled, uz objašnjenje da je napolju hladno i da će dobiti upalu grla. Da li je to istina ili zabluda?

„Mislimo da ako nam nešto hladno dođe do grla ili do krajnika da će to oštetiti krajnike, sluzokožu i da će se na to vrlo lako nadograditi bakterije. Međutim to svakako nije tačno. Kako bakterije dospevaju do naših usta i do našeg organizma? Isključivo prljavim rukama ili kapljičnim putem“, rekla je Mirjana Mićović, pedijatar Doma zdravlja „Stari grad“.

„Ne možemo mi da se razbolimo od hladnog sladoleda, ali možemo od virusa ili bakterija koje su u našoj okolini gde se naš imunološki sistem bori protiv toga, pa ako dodamo izazov više, on će morati malo više vojske da upotrebi da se odbrani“, objašnjava docent dr Ljiljana Čvorović sa Klinike za otorinolaringologiju Kliničkog centra Srbije.

Da li ćemo sladoled jesti zimi ili leti, stvar je i kulture. U našoj zemlji ovu poslasticu najčešće jedemo leti, dok je u nekim zemljama uobičajen prizor sneg i prolaznik koji jede sladoled.

„Šta sladoled proizvede na našem grlu i krajnicima? On u stvari dovodi do blagotvornog dejstva na naše grlo, jer kod upale dolazi do proširenje krvnih sudova, zato se i stvara bol. Međutim, kada uzmemo sladoled, krvni sudovi se skupe i bol se ublažava“, navodi dr Mićović.

Kao i sa svim slaktišima i sa ovom poslasticom budite umereni – polako, lagano, kašičicom.

„Svaki ekstremni izazov, u smislu ekstermno hladnog ili toplog napitka ili hrane će dovesti do toga da naš lokalni imunitet ima izazov više. Stoga se ne preporučuju eklsremno hladni ili toli napici, ali sladoled ne mora da bude ekstremno hladan“, ukazala je dr Čvorović.

Šta možemo da uradimo da nas ne izda grlo u narednom periodu?

„Preveniramo respiratorne infekcije tako što ćemo se kretati malo više napolju, sa šalovima i kapama, provereavati prostorije. Tako radimo na pojačavanju imuniteta“, kaže dr Čvorović.

Doktorka Mirjana Mićović savetuje da decu naučimo da peru ruke pre uzimanja hrane.

Izvor: RTS

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar