Arheološko otkriće: Naučnici našli olupinu broda iz doba Isusa Hrista sa neočekivanim tovarom (FOTO)

ronilac
Pixabay

Olupina drevnog rimskog broda, koja datira iz vremena Isusa Hrista, otkrivena je nedaleko od obale grčkog ostrva, a bila je puna ćupova za skladištenje vina, maslina i žita, prenosi britanski Exspress pisanje “Journal of Archaeological Science”.

Kako procenjuju eksperti koji su izučavali olupinu i neobičan tovar na njoj, amfore – trbušasti ćupovi suženog vrata sa dve ručke, kakvi su se koristili u doba stare Grčke i Rimljana, datiraju iz vremena od prvog veka pre do prvog veka nove ere. Brod je otkriven pomoću sonarnih slika u blizini Kefalonije. 

Olupinu su nazvali Fiskardo po obližnjoj ribarskoj luci popularnoj među turistima. 


Dr Džordž Ferentinos sa Univerziteta u Patri kaže da je otkrivena jedna od najvećih olupina koja datira iz ovog vremena, u Mediteranu. Brod je dugačak 34 metra, a širok 13. 

“Polovina je prekrivena talogom, ali ako je budemo izvukli na površinu, verujem da bismo došli do drvenog trupa i onda bismo mogli još mnogo činjenica da saznamo o njoj”, rekao je dr Ferentinos, stručnjak za morsku geologiju, podvodnu arheologiju, okeanografiju i praistoriju ljudi.


Arheolozi veruju da je na brodu u trenutku potapanja bilo oko 6.000 ćupova koji su bili namenjeni trgovini hranom.

Dalje DNK pretrage pokazaće šta je zaista bio sadržaj ovih amfora.


Olupina nazvana Fiskardo leži na dubini od 60 metara. Kefalonija, najveće jonsko ostrvo je “raj” za arheologe, gde su tokom godina naišli na brojna otkrića.

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar