Turistički program koji je spojio Srbiju i Republiku Srpsku

Drina
Nataša Femić

Da li u Srbiji postoji,, čarobni prsten,,? Da! I ostvaruje želje za upoznavanjem novih predela sa obe strane reke Drine…uzeli smo ga u ruke i zajedno sa turističkim delatnicima iz Bajine Bašte i Turističke organizacije Srbije, upustili se u avanturu. Reka Drina ukupne je dužine je 349, 5 km i poznata je po svom krivudavom toku. U najužem delu oni koji se upute ovom rekom do Andrićgrada koji je drugi kamen,, čarobnog turističkog prstena,,, mogu videti zajednicu crnog bora ali i divokoze koje se vešto veru po liticama i spuštaju na vodu. Posle prijatnog krstarenja u trajanju od tri ipo sata stiže se do Višegrada i njegovog mlađeg brata Andrićgrada. Tamo nas je dočekao sam Ivo Andrić. Istina uz malu pomoć glumca Tihomira Stanića koji je govorio delove iz nadaleko poznatog romana ,, Na Drini ćuprija,,. Spoj različitosti. …crkva…spomenici velikanima , ali i diskretan naklon pripadnicima,, Mlade Bosne,, čine ovo mesto prijemčivim za učenje o sebi i nacionalnom identitetu…

Od Višegrada smo starim,, ćirom,, put Šarganske osmice krenuli ka prvom arhitektonskom čedu reditelja Emira Kusturice, Drvengradu. Simbolično je glavna ulica popločana pragovima sa železnice. Bioskop, biblioteka, crkva u ruskom maniru, ali i brojni ugostiteljski objekti umetničkih naziva  i obdanište za decu sa Mokre gore, daju ovom mestu posebnu čar. No, tu se naše putešestvije ne završavaju.

Pretposlednji biser čarobnog prstena je Manastir Rača.Prema predanju podignut je 1275.godine od strane srpskog kralja Dragutina.  U Rači je za vreme Drugog svetskog rata čuvano Miroslavljevo jevanđelje, najvažniji dokument srpske književnosti iz 12. veka. U posleratnim godinama u ovom manastiru je službovao blaženopočivši Parijarh Pavle. Danas ova kraljevska zadužbina broji sedam monaha.

I konačno poslednji biser na ,,čarobnom prstenu,, jeste planina Tara. Sa svojih sedam vidikovaca od kojih je najpoznatiji onaj pod nazivom Banjska stena , Tara se svakako izdvaja kao jedan od najlepših divljih planinskih bisera. Bogat i raznovrsan biljni i životinjski svet, blagotvorna klima, pogled na Drinu sa veštačkim jezerima Zaovine i Perućac daju ovoj planini turističku vrednost , što je čini konkurentnom u odnosu na Zlatibor i druge planine.

Čarobni prsten-turistički program ispunio je naša očekivanja. Vraćamo se punog  srca i puni utisaka. Vidimo se ponovo

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar