Otkriće arheologa: Pronađena velika palata Maja kod Kankuna (FOTO)

Civilizacija Maja bila je na vrhuncu između 250. i 900. godine

Maje
Pixabay

Arheolozi su pronašli veliku palatu koju je koristila elita Maja pre više od 1.000 godina u starom gradu Kuluba, u blizini današnjeg mondenskog letovališta Kankun, u istočnom Meksiku.

Kako je saopštio Nacionalni institut za antropologiju i istoriju (INAH), ostaci šest metara visoke građevine, 55 metara dugačke i 15 metara široke, ukazuju da je palata bila nastanjena u dva duga perioda između 600. i 1050. godine, javlja Rojters.


Civilizacija Maja bila je na vrhuncu između 250. i 900. godine i obuhvatala je veliko područje sadašnjeg južnog Meksika, Gvatemale, Belizea i Hondurasa.

Palata je otkrivena u istočnom delu arheološkog nalazišta Kuluba, ključnog prehispanskog nalazišta u današnjoj meksičkoj državi Jukatan.


Kuluba je imala bilske veze s gradovima Ek”Balam i Čičen Ica, koji su bili pod njenim uticajem i deo njene trgovačke mreže i teritorije.

Pored palate, arheolozi istražuju još neka nalazišta na centralnom gradskom trgu, uključujući oltar i ostatke dve stambene građevine.INAH je saopštio i da se radi na pošumljavanju Kulube, kako bi se to istorijsko nalazište zaštitilo od vetra i sunca.

Izvor: Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar