Kako da ne ubijete sve svoje biljke dok ste na putu

Ako se dobro pripremite, postoji mogućnost da vam zelenilo opstane i dok ste odsutni

sobno bilje
Pexels

Kako se bliže praznici i raspust, tako se dilema kud čemo sa cvećem dok smo na putu – usložnjava. Srećom, pa je večina biljaka zimi manje zahtevna u odnosu na letnji period.

Ukoliko imate neku baš skupu biljku ili ste za neku veoma veoma vezani, potrudite se da nađete nekog ko će o njoj da brine, mada ni to nije garant da neće uvenuti dok niste s njom.

Obilno ih zalijte pre polaska

„Za kraće odlaske na od nedelju ili dve, tokom meseci dok su biljke u stanju mirovanja, možete se osigurati tako što ćete ih dobro zaliti pre nego što odete na put. Neka donji tanjirići budu puni vode. Nije loše, ako imate vremena da ih sve stavite u kadu i dobro istuširate. Ukoliko idete na duže, postoji mali trik: prekrijte biljku plastičnom kesom na kojoj ste napravili nekoliko otvora za cirkulaciju vazduha. Tako ćete simulirati atmosferu s visokim nivoom vlažnosti, poput one u stakleniku.

Izbegavajte mesto s previše sunčeve svetlosti

U slučaju da je jesen topla kao ova sad, a biljke stalno pod direktnom sunčevom svetlošću, može doći do sušenja, naročito ako niste tu i ne možete da to sprečite na vreme. Dok ste na putu, nabolje je da biljke budu na svetlom mestu, ali ne i pod direktnim sunčevim zracima, što će osigurati sporije sušenje zemlje.

Zaboravite na prehranu

Želite da vaše biljke rastu što sporije dok niste tu. I oni zaslužuju malo odmora i opuštanja, pošto  su jesen i zima uglavnom meseci mirovanje za biljke, prehranjivanje odložite do proleća.

Podesite temperaturu

Isključeno grejanje i odškrinuti prozori mogu da naprave ozbiljnu štetu sobnom zelenilu koje je naviklo na stabilne uslove. Idealna temperatura bi bila oko 21 stepen Celzijusa, uz naravno, obavezni izostanak promaje.

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar