Bukvalno prevedeno značenje jela Buldak je “vatrena piletina”, gde bul znači “vatra a dak “piletina”.
Ovo jelo je popularizovano 2004. godine u Južnoj Koreji zbog svoje izrazite sitosti, dugogodišnja recesija i ekonomski pad naveli su lokalno stanovništvo da konzumira začinjenu hranu kao antistres metod.
Rast popularnosti ovog jela doveo je do trenda ekstremno ljutih jela u Koreji i dalje do otvaranja franšiznih buldak restorana.
Ako ste hrabi i želite da testirate svoje nepce, probajte ovo vatreno jelo.
Sastojci:
6 bataka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika šećera, 2 kašike meda, 2 kašike vina od pirinča ili sake, biber, pečen susam; za sos: 3 kašike pahuljica čili paprike, 2 zelene paprike, 1/2 kruške, 1/4 crnog luka, 3 čena belog luka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika senfa, 1 kašika ulja od susama, 1 kašika meda, 1 kašika šećera
Priprema:
U hladnoj vodi oprati meso.
U velikoj posudi pomešajte meso sa soja sosom, medom, sakijem i sitno samlevenom paprikom.
Marinirajte 30 minuta u frižideru.
U tiganju ispržiti pripremljeno meso, ali ne do kraja.
Izvadite meso, ali ostavite preostali sos. Sve sastojke za sos napravite u pire masu u blenderu a zatim u njega uvaljajte meso.
Vratite takvo meso u tiganj i pržite još tri-četiri minuta.
Izvor: Objektiv.rs
Komentari (0)
Ostavi komentar