Ljuto po korejskim standardima: buldak

Fenomenalna slatko-ljuta piletina za najhrabrije

Foto: Pixabay

Bukvalno prevedeno značenje jela Buldak je “vatrena piletina”, gde bul znači “vatra a dak “piletina”.

Ovo jelo je popularizovano 2004. godine u Južnoj Koreji zbog svoje izrazite sitosti, dugogodišnja recesija i ekonomski pad naveli su lokalno stanovništvo da konzumira začinjenu hranu kao antistres metod.

Rast popularnosti ovog jela doveo  je do trenda ekstremno ljutih jela u Koreji i dalje do otvaranja franšiznih buldak restorana.

Ako ste hrabi i želite da testirate svoje nepce, probajte ovo vatreno jelo.

Sastojci:

6 bataka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika šećera, 2 kašike meda, 2 kašike vina od pirinča ili sake, biber, pečen susam; za sos: 3 kašike pahuljica čili paprike, 2 zelene paprike, 1/2 kruške, 1/4 crnog luka, 3 čena belog luka, 2 kašike soja sosa, 1 kašika senfa, 1 kašika ulja od susama, 1 kašika meda, 1 kašika šećera

Priprema:

U hladnoj vodi oprati meso.

U velikoj posudi pomešajte meso sa soja sosom, medom, sakijem i sitno samlevenom paprikom.

Marinirajte 30 minuta u frižideru.

U tiganju ispržiti pripremljeno meso, ali ne do kraja.

Izvadite meso, ali ostavite preostali sos. Sve sastojke za sos napravite u pire masu u blenderu a zatim u njega uvaljajte meso.

Vratite takvo meso u tiganj i pržite još tri-četiri minuta.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar