Hajde da skoknemo do Perua

Šta sve čini pustolovinu - ruševine Inka, neukrotiva džungla, hrana i pisko!

Foto: Pixabay

Peru je istorija, hedonizam, avantura, karneval i raj za gurmane.

Zato hajdemo zajedno na prekookeanski let, i istražimo najpopularnije lokacije za ispijanje piska i grickanje sevičija (morski plodovi).

 

Lima

Pixabay

Naša polazna tačka i prestonica Perua sastoji se od dva dela: Centralne Lime – bučne, ali arhitektonski neprevaziđene i Barnka – boemskog doma muzičara, fotografa i kreativaca.

Prošetajte po parkovima, liticama i barovima Mirafloresa, probajte seviči u El Merkadu, a zalazak sunca dočekajte u Ajahusci.

 

Kusko

Grad sa razglednica, nekadašnja prestonica Inka, krije se visoko u Andima, na čak 3.200 metara iznad nivoa mora.

Posetite katedralu na Trgu de Armas, prođite kroz krivudave uličice, opustite se u lokalnim restoranima, dodirnite raznobojne tekstile u radnjama, samo nemojte da vas iznenade Peruanke u tradicionalnim haljinama sa sve bebama lama u rukama.

 

Maču Pikču

Pixabay

Put Inka do citadele iz 15. veka zahteva nekoliko dana planinarenja, kako bi se organizam postepeno navikao na nadmorsku visinu i ređi vazduh.

Iz tog razloga većina posetilaca provede bar jednu noć u Aguas Kalijentesu – šumi oblaka.

 

Puerto Maldonado

Pixabay

Ovaj grad je jedan najznačajnijih trgovačkih centara u Amazoniji.

Posetite basen Amazona – tromeđu Brazila, Bolivije i Perua, probijajte se kroz džunglu preko mostova od kanapa i plovite kanuom po jezeru Sandoval okruženi kajmanima.

Pixabay

Kaže se da svež vazduh i fizička aktivnost opijaju i otvaraju apetit.

Peruanska tradicionalna kuhinja je miks svetskih uticaja – pomalo Španskih, Azijskih i Afričkih – kombinovanih sa lokalnom superhranom – seviči sa ribom, kinoa, avokado, kukuruz i kasava zagarantovani su sastojci svakog obroka.

Alpaka je popularno meso i toplo se preporučuje svim posetiocima, dok se samo najhrabriji odlučuju za lokalni delikates kuj (morsko prase).

Pisko je lokalno alkoholno piće koje se najčešće poslužuje sa dodatom kiselom aromom, poput limuna, šećera i belanaca.

Kao sigurnu alternativu probajte Cusqueñu, lokalno pivo, ili pak Moradu, slatko, bezalkoholno piće koje se dobija iz ljubičastog kukuruza.

Mi smo već gladni avanture i sevičija, a vi?

 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar