U bojama kakaa: Otvoren prvi kutak za prave sladokusce (FOTO)

Beograd dobio prvi Muzej čokolade

Foto/Pixabay.com

Srpska prestonica priključila se odabranom društvu gradova koji mogu da se pohvale da u svojoj turističkoj ponudi imaju i Muzej čokolade! Nova atrakcija otvorena je u Beogradu, u samom centru grada (Ulica Tadeša Košćuškog). Sladokusci će moći da uživaju u neobičnim eksponatima, a pored degustiranje posetiocima se pruža prilika da upoznaju zanimljivosti i istoriju koja okružuje ovaj slatki proizvod.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Nenad Radulović, osnivač muzeja, objašnjava da je na ideju došao sasvim slučajno:

“Supruga i ja često putujemo i ovakve muzeje smo obilazili po svetu. Tako smo i došli na ideju da i našim sugrađanima ponudimo ovako nešto. Prvo smo pronašli prostor, a onda smo počeli da prikupljamo i eksponate. Dugo smo čekali na njih. Neki su stigli iz Meksika, a neki iz Kolumbije” rekao je Radulović za Informer.

 

Погледајте ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Muzej_čokolade_Beograd (@muzej_cokolade_beograd) дана

Muzej se sastoji od četiri prostorije, a svaka je uređena tako da predstavlja jedan period u razvoju čokolade.

“Prva prostorija je uređena u stilu južnoameričke prašume, jer je kakao, kao osnova čokolade, otkriven u Južnoj Americi. Izloženi su eksponati Maja i Inka, zatim plod kakaoa, i glava majanskog božanstva iz čijih usta posetioci mogu da izvuku čokoladice sa proročanstvom, tj. porukom na foliji. Druga soba “liči” na Evropu u 18. veku, kada je čokolada i stigla na naš kontinent, konkretno u Španiju, preko koje je ova poslastica stigla i do nas”, kaže Nenad Radulović.

Treća prostorija je napravljena u stilu bivše SFRJ, gde su izložene čokolade uz koje su odrastale brojne generacije, poput “galeba”, “zvečeva”, “braca” i “seke”… Poslednja, četvrta soba uređena je modernije od ostalih.

Obožavana poslastica konačno dobila svoj prvi muzej u regionu (FOTO)

“Tu prostoriju smo nazvali Fešn rum. U njoj su jestivi eksponati u obliku ženske cipele, torbice, šolje… Izloženi su i sastojci koji su potrebni da bi se napravila mlečna čokolada, ona sa lešnicima i crna. Posetioci mogu i da se fotografišu u toj sobi, jer se tu nalazi ram u obliku srca i velika štangla čokolade”, kaže Nenad Radulović.

Muzej je otvoren svakog dana, osim ponedeljkom, od 10 do 22 sata. Posetioce očekuju i degustacija napitaka, mini-šop i interesantne priče.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar