Disanjem do željenje kilaže? Da, moguće je – evo i kako!

Tokom treninga, kiseonik je gorivo za vaše mišiće: što više kiseonika uzimate, lakše ćete trčati, veće težine dizati itd

Foto/Pixabay.com

Masterirajte tehniku disanja i napravićete veliku razliku u svom performansu i skidanju kalorija takođe.

Tokom treninga, kiseonik je gorivo za vaše mišiće: što više kiseonika uzimate, lakše ćete trčati, veće težine dizati itd. Međutim, nije poenta koliko ste kiseonika udahnuli, već koliko se apsorbovalo. Od presudnog je značaja koliko se kiseonika oslobodilo u organizmu, jer od toga zavisi koliko dobro su mišići snabdeveni.

Evo zašto bi i muškarci morali da treniraju pilates

Disanje na nos vs. disanje na usta

Hteli vi to da priznate ili ne, dešava se da tokom treninga mnogo više dišete na usta nego na nos. Ako se budite sa suvim ustima, imate dokaz da dok spavate dišete na usta.

Disanjem na usta povećava se brzina disanja. Vazduh je skoncentrisan u gornjim delovima pluća ali je najveća koncentracija krvi niže. U slučaju nazalnog disanja, vazduh dopire dublje u pluća i ostvaruje se veći kontakt sa krvi, čime se oksigenacija poboljšava za 15%.

Oni koji dišu na usta, imaju lakši san i više hrču, takođe, doživljavaju apneju u toku spavanja (prestanak disanja na trenutak) – što narušava efekte treninga.

Revolucionarni fitnes koncept: “Dremka trening” za lenjivce

Ugljen dioksid deluje kao katalizator hemoglobina i oslobađa kiseonik u mišićima. Drugim rečima, potreban vam je taj gas da bi kiseonik došao do bolnih nogu.

Međutim, vrlo intenzivno disanje uklanja ugljen dioksid iz pluća i krvi. Ironično, što je disanje intenzivnije, manje kiseonika stiže do odredišta. S druge strane, smirenije i kontrolisano disanje povezano je sa većim vrednostima kiseonika u ćelijama, što implicira da je oksigenacija krvi i mišića bolja.

Dakle, disanje na nos je efikasno, međutim, kada se nađete na četvrtoj seriji burpija velika je verovatnoća da postanete znatno osetljiviji na ugljen dioksid – telo pokušava da se automatski oslobodi ovog gasa.

Kako vežbati sa polomljenim prstom: Ovaj fitens program rešava vaše muke

Probajte test osetljivosti

Udahnite na nos, zadržite dah i izbrojite koliko sekundi prođe do narednog udaha. Ako je vaš rezultat ispod 25 sekundi, rizik je veći da umor mišića nastupi mnogo ranije.  Cilj je da između udaha prođe 40 sekundi. Ovo vreme možete da vežbate zadržavanjem vode u ustima dok trenirate – nakon čega će se vreme između udaha drastično povećati. Možda vam zvuči previše dobro da bi bilo istinito, ali vreme u kom živimo zahteva brza rešenja i popravke – ovom bar znate da možete poboljšati i zdravlje.

Verovatno ste čuli za toplu jogu, ali da li ste čuli za pivo jogu?

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Menshealth.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar