OTKRIVAMO: Evo šta se dešava u VAŠEM ORGANIZMU kada ste ZALJUBLJENI

Neke stvari ne možemo da kontrolišemo

Foto/Pixabay.com

Da li ste se zapitali šta se dešava sa našim organizmom u stanju zaljubljenosti?

Kada se zaljubimo dolazi do niza fizioloških promena unutar mozga i tela, a to je sasvim normalna pojava za nekoga ko je zaljubljen i ponekad može da vam se čini kao da iznova prolazite kroz pubertet, jer osećate hemijske i hormonalne promene koje ne možete da kontrolišete.

Foto/Pixabay.com

Oslobađate feromone

Feromoni su hemijska jedinjenja koja imaju specifičan miris. Kada je osoba zaljubljena, tada počinje da oseća jaku seksualnu privlačnost mnogo pre nego što počne da voli. Ta početna privlačnost je posledica udisanja partnerovih feromona.

Povišen je nivo adrenalina

Kad smo zaljubljeni, telo pojačano otpušta adrenalin. Taj hormon je zaslužan za osećaj leptirića u želucu koji je svima vrlo dobro poznat. Naravno, zaljubljenost i upozoravajući glasovi intuicije su dve potpuno drugačije emocije. Jedno je sreća, a drugo je reakcija na strah. Taj osećaj leptirića u želucu je način kojim vam vaše telo govori da će se dogoditi nešto što će promeniti vaš život – na dobro ili loše.

Foto/Pixabay.com

Nagle hormonalne promene

Proučavani su nivoi hormona kod zaljubljenih osoba u početnim fazama veze i kod osoba koje su u dugoj i ozbiljnoj vezi. Naučnici su otkrili da je nivo kortizola mnogo veći kod zaljubljenih osoba. Nivo testosterona je bio niži kod zaljubljenih muškaraca i viši kod zaljubljenih žena.

Otkucaji srca i disanje se usklađuju s partnerovim

Rezultati jednog istraživanja gde su naučnici merili i upoređivali otkucaje srca i disanje zaljubljenih osoba su pokazali da su bili u potpunosti usklađeni Zanimljivo je da su se otkucaji srca i disanje uskladili svaki put kada bi se zaljubljeni partneri videli, čak i nakon što duže vreme nisu razgovarali niti imali telesni kontakt.

Foto/Pixabay.com

Povišen je nivo serotonina

Naučnici su otkrili da je nivo serotonina kod zaljubljenih osoba jednako visok kao kod osoba koje boluju od opsesivno kompulzivnog poremećaja. Upravo zato ne možete da se udaljite od partnera. Serotonin je taj koji čini da ste opsednuti partnerom. Isto tako, serotonin je taj koji nas povezuje s partnerom i čini vernim.

Povećava se nivo drugih neurotransmitera

Dopamin i oksitocin su dva neurotransmitera koja čine da se osećamo dobro. Oksitocin deluje kao prirodni lek protiv bolova i njegov nivo se dramatično povećava kada smo zaljubljeni. Dopamin je taj koji nas čini srećnim i stvara blagi osećaj zavisnosti od partnera. Što više vremena provodite s partnerom, to je nivo dopamina u mozgu veći.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Bivši su bivši: Nije izolacija toliko strašna da biste popustili i javili im se

VEZA PUNA PODRŠKE: Šest znakova koji pokazuju da vam je partner i najbolji prijatelj

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar