Sada je idealno vreme za presađivanje biljaka: Evo koja je zemlja dobra za saksije

Baštenska zemlja nije pogodna za saksije

Foto/Pixabay.com

Proleće je idealni period za presađivanje vaših biljaka u veće saksije. Ukoliko imate dosta bilja, novac možete uštedeti ako kupujete mudro, prvo morate da saznate koja vrsta zemlje je najbolja za saksijsko cveće.

Preporučuje se menjanje zemlje tokom proleća, zato što se u saksijama humus i rastresiti sastojci vremenomrazlažu.  Tako da zemlja gubi na kvalitetu. Hranjihve materije mogu da se isperu, nataložene soli mogu da ugroze koren, a i koran može da isprepliće.

Foto/Pixabay.com

Visokokvalitetna zemlja godinama ima stabilnu strukturu. Ona sadrži dugoročno đubrivo sa glavnim sastojcima azotom (N), fosforom (P) i kalijumom (K) u određenoj proporciji, a najčešće je ona NPK = 7-8-6. U većini slučajeva specijalna zemlja je kvalitetna. Udeo komposta održava nivo hranljivih materija. Po pravilu su na pakovanju navedeni svi sastojci.

Foto/Pixabay.com

Imajte na umu da baštenska zemlja nije dobra za saksije, a jeftinija zemlja se može poboljšati. Ukoliko je zemlja šuviše sitna, dodajte perlit (od vulkanskih stena) ili piljevinu drveta. Jeftinu zemlju uvek poboljšajte dugoročnim đubrivom.Izmešajte kompost i dodajte na litar vode oko tri grama sode bikarbone. Azot koji se nalazi u njemu biće biljkama na raspolaganju oko šest nedelja. Dobra prošlogodišnja zemlja od prošle godine može da se upotrebi za ne tako zahtevne biljke.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar