Naučnici otkrivaju: Postoje DVA razloga zašto su neke žene stalno NESREĆNE

"Ako se eksplicitno fokusirate na sreću, ona možda neće biti prava"

Foto/Pixabay.com/StockSnap

Iako je potraga za srećom sasvim razuman cilj, čini se da je stalno zavirivanje zapravo najveća prepreka na tom putu, tvrde istraživači sa Univerziteta u Denveru. Svojim istraživanjima otkrili su da su žene, koje više teže sreći, bile manje srećne i depresivnije nego žene kojima to nije bio primarni cilj.

“Želja da budete srećni učiniće vas manje srećnima. Ako se eksplicitno fokusirate na sreću, ona možda neće biti prava”, upozorava naučnica Ajris Maus.

Proučavali su samo žene jer su poslednja istraživanja pokazala da žene i muškarci imaju slične emocionalne reakcije u laboratoriju, ali da su muškarci skloniji prikrivanju nekih odgovora.

Zašto nismo srećni?

Postoje dva razloga zašto se žene mogu naći u lošem raspoloženju, tvrdi Maus. Prvi razlog je u tome što postavljaju prevelike ciljeve sebi.

“Ukoliko ljudi žele biti srećni, postavljaju više standarde kako bi do toga došli. Kao rezultat, često se javlja kontraefekt i dolazi do većeg nezadovoljstva i snižavanja nivoa sreće”, kaže Maus.

Šta je smehoterapija? Pobedite nervozu i stres za nekoliko minuta

Kao drugo, naglasak na vlastitoj sreći dovodi do zanemarivanja odnosa s prijateljima i porodicom.

“To bi moglo imati negativne socijalne učinke. Želite li da budete srećni, nije se dobro usresrediti na sebe jer bi to moglo imati negativne učinke na vaše društvene odnose”, kaže Maus.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar