Sve zavisi od vašeg CILJA: Koliko PONAVLJANJA treba da radite da bi efekat vežbi bio najbolji?

Odličan napredak je zagarantovan uz ove savete

Foto/Unsplash.com/Samantha Gades

Mit je da mali broj ponavljanja povećava obim, a da veći broj ponavljanja koristi tonusu mišića. Prava istina je da su ljudski mišići mnogo kompleksniji od toga.

Ukoliko je vaš fitnes program pravilan, napredovaćete bez obzira da li radite 20 ili samo 2 ponavljanja.

Evo koliki broj ponavljanja vam je potreban u zavisnosti od željenog cilja:

Za sagorevanje masnih naslaga

Foto/Unsplash.com/Sule Makaroglu

Nije vam potreban veliki broj ponavljanja ako želite da sagorite kalorije. Taj proces možete da ubrzate radeći teške serije sa svega 2 do 3 ponavljanja, jednako kao da radite vežbe sa manjim težinama i 20 ponavljanja. Osim toga, povremene vežbe sa velikim težinama oslobađaju hormone koji izgrađuju mišiće i tope masti.

Kada radite tradicionalne vežbe sa šipkom i bučicama, ograničite ih na 10 ponavljanja u najmanje tri serije, a odmarajte se 90 sekundi ili manje. Ili još bolje, uparite nekompatibilne vežbe (poput čučnjeva i zgibova) i radite ih kroz superserije kako biste zadržali otkucaje srca u ravnoteži. Cilj je da povećate metaboličku potražnju vašeg tela, a to dolazi kada izvodimo eksplozivne pokrete i vežbe koje angažuju veći broj mišića.

Za građenje mase

Foto/Unsplash.com/Victoe Freitas

Ukupna težina koju ste podigli tokom svih ponavljanja je važna stvar kada govorimo o masi mišića. Kao dodatak tradicionalnom planu treningu s malim brojem ponavljanja, serija od 12 ponavljanja sa više od 90 sekundi odmora doneće mišićima veliku iscrpljenost i započeti proces rasta mišića.

Ako definitivno želite da ojačate od dizanja tegova, imajte na umu da samo fokusiranje na veliki napor nije najbolji metod za bildovanje mišića. Duge serije su efektniji način da pogodite mišićne grupe i pokrenete razvoj i rast mišića.

Za građenje snage

Foto/Unsplash.com/Benjamin Klaver

Mišići se sastoje od kombinacije brzih i sporih trzajnih vlakana, ali određeni mišići su izdržljiviji od drugih (poput leđa, kvadricepsa i mišića lista). Ovi mišići spadaju u grupu sporo trzajućih i samim tim spremniji su na duži trening i veći broj serija.

Ipak, svako od nas ima različit nivo brzo i sporo trzajnih mišićnih vlakana. Zbog toga je važno testirati svoje telo tokom treninga i pronaći idealan obrazac serija i ponavljanja, koji će najbolje uticati na vaše telo i pomoći vam da izvučete iz treninga maksimum.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar