Ne možete da prestanete da ŠTUCATE? Ovih 10 trikova će vam u tome pomoći

Svima nam se to dešava, a voda nekad nije jedino rešenje

Foto/Freepik/cookie_studio

Svima nam se desilo barem jedanput u životu da smo počeli da štucamo, a iako smo pokušali da zadržimo vazduh, popijemo vodu ili nešto treće, problem nije prestajao.

Verovali ili ne, iako ne postoji poseban razlog zbog čega do toga dolazi, određene stvari poput stresa, snažnih emocija, hrane i pića, mogu uticati na njegovu pojavu.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Štucanje nas nekad može dovesti i u jako nezgodnu situaciju, pogotovo ako smo na nekom sastanku ili mestu gde je tišina.

Kako piše britanski Sun, samo u toku prošle godine, Nacionalna zdravstvena služba (NHS) SAD- a, zabeležila je u hitnim službama oko 22 000 slučajeva štucanja.

Zato je dobro znati različite načine kojim ga možemo rešiti. Pa ako ne pomaže jedno, pomoći će drugo.

Po rečima stručnjaka sa sajta medicalnewstoday, ovih 10 trikova mogu biti sjajni saveznici da rešite ovaj problem:

Foto/Freepik/Freepik

Srkanje

Verujemo da će mnogi na ovaj predlog vrteti glavom. Ali, iako je iritantno, zapravo pomaže. Potrebno je da srknete duboko nekoliko gutljaja vode jer ćete na ovaj način pojačati delovanje mišića grudnog koša, odnosno, sprečiti štucanje.

Disanje

Ovo ste verovatno viđali u filmovima, a tehnika je odlična i kod ublažavanja simptoma paničnog napada.

Potrebno je da stavite papirnu kesicu (mora biti papirna a ne od drugih materijala) preko usta i nosa, i onda da nekoliko puta duboko udahnete i izdahnete.

Čokolada

Slatki namazi kao što su krem ili puter od kikirikija će uposliti mišiće jezika i disajne puteve zbog težine gutanja,a to će vam pomoći da štucanje prestane.

Foto/Freepik/user18526052

Isplazite jezik

Otvorite usta i isplazite se koliko god možete. Ovo će olakšati grčenje dijafragme, koja uzrokuje štucanje.

Čaša vode

Staro, dobro, iako nije uvek delotvorno. U stvari, veliki broj ljudi greši jer popuje samo par gutljaja vode. Zapravo je potrebno da čašu vode popijete ali naiskap.

Podrigivanje

Pokušajte da podrigujete, to bi trebalo da pomogne u otpuštanju viška vazduha iz želudca, jer to može biti čest uzročnik štucanja.

Foto/Freepik/cookie_studio

Zapušite uši

Stručnjaci tvrde, da kada stavite prste u uši i držite ih 20-30 sekundi, odnosno, pritisnite mekano područje iza ušne školjke, to može pomoći kod preteranog štucanja. Na ovaj način, šalju se signali kroz nerve koji idu do dijafragme i trebalo bi da veoma brzo dože do prekida.

Neka vas uplaše

Stari recept, ali često najdelotvorniji. Dakle, sve što je potrebno je da vas neko uplaši.

Istuširajte se hladnom vodom

Kada mislite da više ništa ne može da pomogne, probajte sa tuširanjem hladnom vodom. Šok koji će vaše telo doživeti poremetiće štucanje i vi ćete opet normalno disati.

Med

Med može da smiri iziritirani nerv vagus koji je glavni “krivac” za štucanje. Ukoliko ovo ne funkcioniše, probajte s nečim kiselkastim, na primer limunom.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar