Saveti kako proslaviti praznike uz alkohol, a da vam ne presedne

Alkohol opušta i smiruje, ali i ima i neprijatne efekte, upozorava načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje, dr Ivica Mladenović

Alkohol
Pixabay

Alkohol je, bez sumnje, neizbežan deo svakog slavlja, pa i proslave Nove godine… 

Ipak, treba imati na umu da on, ako se konzumira neracionalno može da ima ozbiljne posledice, te da nam slavlje presedne u najmanju ruku, pa čak i da završimo u bolnici.

Kako navodi dr Ivica Mladenović, načelnik Klinike za bolesti zavisnosti Instituta za mentalno zdravlje u Vodiču za odgovorno pijenje, alkohol ima pozitivne, ali i neprijatne efekte. On smanjuje socijalnu napetost, zato i svaki prijem počinje “pićem dobrodošlice”, stimuliše pričljivost, pojačava osećaj samopouzdanja, ublažava bol. Ipak, ako popijemo “malo više”, onda može da dođe do slabljenja psihimotorne koordinacije, pojačanog seksualnog nagona, nekritičkog mišljenja, oslabljene kontrole impulsa, “prekida filma”, mučnine i povraćanja, nekontrolisane emocionalne reakcije, a kod većih doza do kome, pa i smrtnog ishoda.

Treba znati zato koja količina alkohola dovodi do čega. Kako se navodi u Vodiču, do 0,5 promila alkohola, popravlja se raspoloženje, od 0,5-1,5 euforično raspoloženje, povećava se samopouzdanje i smanjuje samokritičnost. Od 1,5 do 2,5 promila alkohola u krvi javljaju se gubitak samokritičnosti, agresivno ponašanje, otežan hod, govor i shvatanje. Ako ste popili toliko da vam je u krvi između 2,5 i 3,5 promila alkohola, izražena je sklonost ka deliktima, nerazumljiv govor, pospanost. U količinama većim do toga dolazi do nepravilnog rada vitalnih funkcija, dubokog sna, kome, pa i smrti.

U Vodiču, dr Mladenović navodi primere niskorizičnog “odgovornog” pijenja i rizičnog ili prekomernog konzumiranja alkohola.

Foto: Pixabay

Tako je niskorizičan, društveno prihvatljiv stil pijenja sa definisanom količinom do 2 standardna pića za muškarce i jedniom za žene uz minimalno dva dana nedeljno apstinencije

Rizično pijenje nosi rizik po zdravlje, a podrazumeva više od 14 standardnih pića za muškarce i sedam za žene tokom jedne nedelje. Štetno pijenje je stil koji dovodi do zdrvastvenih problema i telesnih i psihičkih. 

Standardno piće je jedna krigla piva, čaša žestokog pića ili čaša vina.

Tu su, zato, i saveti za odgovorno pijenje alkohola kao što su:

-jedite pre nego što počnete da pijete

-jedite jaku hranu dok pijete alkohol

-pijte dovoljno tečnosti

-isplanirajte tempo pijenja alkohola

-preskočite poneko alkoholno piće i popijte sok

-izbegavajte “zagrevanje” alkoholom pred žurku

-izbegavajte alkohol kada vam je loše

-pijte sa ljudima kojima verujete

Alkohol ne bi smeli da konzumiraju: mlađi od 18 godina, trudnice i dojilje, osobe koje piju lekove, osobe narušenog zdravlja. 

I.K.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar