Amazon povukao iz prodaje bizarne novogodišnje ukrase s prizorima iz Aušvica (FOTO)

U trci između želje za profitom i održavanja sećanja na žrtve, često se događa da bude pređena mera dobrog ukusa

novogodišnji ukras aušvic
printscreenAmazon

Memorijalni muzej “Aušvic” iz Poljske oštro je osudio Amazon, američkog giganta za trgovinu preko interneta, zbog prodaje prazničnih ukrasa na kojima su slike nacističkog logora “Aušvic”. Muzej na mestu nekadašnjeg logora na jugu Poljske postavio je početkom meseca na Twitter fotografije predmeta na kojima su prikazane pruga sa vagonima smrti i kasarna te je tražio da ih “Amazon” ukloni. 


„Prodaja božićnih ukrasa sa slikama ‘Aušvica’ ne deluje prikladno. ‘Aušvic’ na otvaraču za boce je prilično uznemirujući prizor“, tvitovao je muzej. Kasnije su tvitovali da je “Amazon” uklonio sporne predmete, ali potom je objavljeno da postoje i drugi predmeti s uznemirujućijm sadržajem, uključujući podlogu za miš i keramički božićni ukras sa teretnim vagonom koji se deportuje Jevreje.

Foto: printscreenAmazon

“Amazon” je uklonio sporne predmete, ali se nije izvinio žrtvama Holokausta.

“Aušvic” je logor smrti koji je nacistička Nemačka napravila nakon okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rata a postao je globolni simbol genocida. Od šest miliona ubijenih Jevreja u Evropi, milion je ubijeno u tom logoru. Procenjuje se da su 232.000 žrtava bila deca.

Foto: printscreenAmazon

 

 

I. V.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar