Intervju s fotografskim duom iz Srbije koji je došao pravo s Marsa! (FOTO)

Svaki projekat je pažljivo isplaniran, pa i ovo sletanje na drugu planetu - Jordan

jordan putopis
Hiishii

Nekada poznati po fotografijama ekstremnih sportova, sada su aktivni kao travel blogeri koji obilaze i fotografišu najzanimljivije predele po celoj planeti – iza imena foto-dua Hiishii nalaze se Katarina Batuta Višekruna (@katarina_mandarina) i Uroš Višekruna (@urosvisekruna).

 

Poslednja destinacija na kojoj su Katarina i Uroš bili jeste Jordan, za koji su imali posebno osmišljen koncept.

 

Oni su iskoristili predele pustinje Vadi rum, ali i grad Petru kao inspiraciju za seriju fotografija “Points Beyond”, na kojima se stiče utisak da su na drugoj planeti – Marsu.

Foto: Hiishii

Za dve nedelje, koliko su posvetili ovom projektu, oni su proputovali čitavu zemlju automobilom, a pošto su išli van sezone, uspeli su da se mimoiđu s hordama turista.

 

Ono što je važno – da bi postigli najbolje kadrove jeste ustajanje u cik zore, kako bi uhvatili prve zrake sunca i ugrabili da fotografišu poznate lokacije bez ljudi.

 

Petra, kao definitivno jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, bila im  je izuzetno iskustvo, a poseban doživljaj bio je noću, kada meštani upale veliki broj sveća  pod zvezdama pričaju mistične priče o ovom delu sveta.

Foto: Hiishii

Ovom prilikom posebnu pažnju obratili su na kostime dizajnerke Nine Rajak. Austronautsko odelo upotpunila je prerađena pilotska kaciga.

 

Foto-tim “Hiishii” obišao je dobar deo planete od Evrope, preko egzotičnih predela Azije, Tibeta, Nepala, Himalaja, Japana, Australije do Severnog pola.

Specijalno za Objektiv odgovorili su na nekoliko pitanja:

Zašto ste odabrali baš Jordan za početak svog projekta “Points Beyond”?

 

Jordan nam je jedna od top destinacija zbog svoje specifične prirode i pustinje Vadi rum, koja sama po sebi podseća na drugu planetu. Sa crvenim peskom, planinama i stenama koje izgledaju veoma specifično, lokacije ove pustinje su poslužile kao scenografija i mnogom poznatim filmovima kao sto su “Star Wars”, “Marsovac”…

Foto: Hiishii

Mi generalno kada putujemo biramo da destinacija bude nekomercijalna, ali dovoljno avanturistička, kako bismo proveli svoje ideje i fotografije u delo.

Koja lokacija u Jordanu vam se najviše dopala i zašto?

Jordan je sam po sebi avantura na svakom koraku. Najviše smo oduševljeni ogromnim prostranstvom pustinje Vadi rum, koja je izuzetno raznolika. Tamo bismo mogli da provedemo i po nekoliko nedelja, da jurcamo, fotkamo i uvek vidimo nešto novo. A nije teško biti potpuno sam u tom ogromnom prostranstvu.

 

Pored pustinje, potpuno smo oduševljeni obalom i eko-sistemom Mrtvog mora, koje takođe izgleda kao druga planeta-plavo bela, s plažama od soli i vodom koja je devet puta slanija od okeana, pa dok se kupate bukvalno levitirate na površini, što je dočaralo utisak bestežinskog stanja koje možda liči na ono u svemiru.

 

Foto: Hiishii

Ispričajte čitaocima OBJEKTIVA neku anegdotu sa svog puta?

 

Zanimljivi trenuci su bili kada smo naišli na lokalne beduine, a i turiste koji su se toliko oduševili Katarinom kao Marsovcem pa su svi jurili za nama da se slikaju.

Takođe, dok smo tražili lokaciju za slikanje iz filma “Marsovac”, uhvatila nas je peščana oluja usred nedođije i brzo se čitava scenografija pred nama promenila, pa je sve počelo da deluje kad da smo stvarno na Marsu.

Iako nas je lokalni beduin savetovao da krenemo ka kampu, ipak smo ostali da slikamo zalazak sunca u takvim uslovima, uprokos jakom vetru i pesku koji leti na sve strane. Tako smo, neplanirano, napravili verovatno najbolje fotografije s ovog putovanja.

Otkrijte nam neki novi projekat koji planirate?

 

Sledeće u planu su nam neke lokacije na Balkanu, gde ćemo nastaviti da radimo na projektu “Points Beyond”, a takođe i neke dalje destinacije, jer nas ne drži dugo mesto i mnogo volimo da zujimo po svetu.

I. Vujnović

 

 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar