Kako odoleti prazničnoj trpezi

Saveti nutricionistkinje Ane Todorović

kolači
Pixabay

Praznici predstavljaju dane kada se sa radošću okupljamo u krugu porodice i bliskih prijatelja. Ono što taj period podrazumeva jeste i obilje hrane koja je jaka, masna, kalorična i prezačinjena. Osim toga, unose se veće količine alkohola. Uobičajeno je da se ljudi u ovom periodu  ugoje, a nije ni redak slučaj da se poremete laboratorijski parametri u smislu povećanja holesterola, triglicerida, šećera… Česti su problemi i sa žučnom kesom i organima za varenje. Mogu se pojaviti gasovi, nadimanje. A česta pojava je povišen krvni pritisak. Kako se ponašati, šta jesti na slavi, za novogodišnju noć,i Božić, dan posle, a da to ne ostavi dalekosežne posledice u vidu navedenih problema. 
Praznična trpeza uglavnom podrazumeva početak u vidu  predjela, a nastavak je čorba, sarma i pečenje da bi se sve na kraju završilo kolačima ili tortom. Podrazumeva se i čuvena ruska salata, razne salate sa pavlakom, majonezom, pite…  

Foto: Pixabay

 

Od svega po malo

Preporuka je da se od svega uzme po malo i sa razmacima kako ne bilo previše opterećujuće. Naravno, nešto treba i preskočiti kao što je hleb, pite, zaustaviti se na jednoj sarmi, opredeliti se za samo jednu vrstu mesa i od svega sipati po malo. Salate koje se serviraju su često dosta slane i pune ulja ili majoneza pa i tu treba biti umeren. Salate sa pavlakom, majonezom, šunkom I kačkaljem uvek treba zameniti svežim salatama – od kiselog kupusa, paprike, malo krastavčića koje pomažu da se uneta hrana bolje svari. Treba uvrstiti i ljute papričice, ren koji doprinose boljem varenju.

Polako sa alkoholom

Kada je alkohol u pitanju za užitak je sasvim dovoljna čaša do dve vina, čašica- dve domaće rakijice.  Sokove je najbolje izbeći, a kiselu ili običnu vodu piti u razmacima između predjela i glavnog jela- ne vezivati vodu uz obrok zato što se time remeti varenje. 

Foto: Pixabay

 

Slatkiši za kraj

Sa slatkišima takođe treba biti umeren. Poželjno je modifikovati recepte, smanjiti količinu šećera koja se preporučuje za pravljenje torti i kolača, ili jedan deo zameniti prirodnim zaslađivačima kao što je stevija. Danas su jako popularni tz. 
row slatkiši – od sirovih sastojaka. Uglavnom se prave od urmi i drugog koštunjavog voća, crne čokolade, kokosovog ulja… Svakako predstavljaju skuplju , ali puno zdraviju varijantu.  Treba ih praviti u manjim količinama i  biti umeren u konzumiranju ovih poslastica s obzirom da su pune prirodnog šećera koji takođe imaju značajan uticaj na vredenosti šećera u krvi što se posebno odnosi na osobe koje boluju od dijabetesa. Poslasticama je uvek poželjno dodavati cimet koji učestvuje u razgradnji unetog šećera I sprečava nagle skokove porasta šećera u krvi.

Šta nakon obilne trapeze?

Šta raditi dan nakon obilne trpeze, a pogotovo ako se pretera u količini hrane i u alkoholu? Ono što je preporuka jeste jednodnevna ili čak dvodnevna dijeta kako bi se sproveo tzv.detoks i opet uspostavio dobar balans i rasteretili organi za varenje. Tih dana poželjno je unositi supe ili čorbe, raznovrsne salate, kuvani pirinač, sveže voće. Česta pojava je i da se za Božićni dan pretera u količini jake hrane, a prethodni dan je osoba prestala višenedeljni post što je dovodi u rizik da dođe do problema sa žučnom kesom zbog iznenadnog opterećenja organa za varenje. Neretko se dešava uoči praznika da hitne službe budu preopterećene upravo zbog ovog problema… Kako do toga ne bi došlo i kako bi praznični dani protekli u uživanju sa prijateljima I porodicom jako je važno pratiti navedene preporuke.

Foto: Ana Todorović

 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar