Abovus za Objektiv: Inspirišu nas problemi umesto da nas koče u stvaranju (intervju)

Arhitektonski duo koji od radnog stola pravi dinamičan prostor uvek spreman za domaštavanje

Studio Abovus
Studio AbovusArchitects

Dizajnerski studio “Abovus Architects” široj javnosti postao je poznat nakon ovogodišnjeg 57. Sajma nameštaja kada su dobili nagradu Zlatni ključ kao najbolji mladi dizajner za svoj VAL – Desk Organizer. Od tada do danas njihov rad ide uzlaznom putanjom – osim što su dobili izvanredne kritike renomiranog sajta designboom na kojem se njihov organizer VAL prodaje, imali su uspešne porudžbine i za domaće tržište, što je VAL stavio kao nezaobilazni sadržaj stolova i u uspešnim srpskim kompanijama.

Foto: Sanja i Branko Dragić 

Predstavite nam ukratko svoj arhitektonski tim.
Iza imena “Abovus” stoje arhitekte Ivan i Maja Stefanović, tim koji pliva u svim poljima. Iako imamo bogato iskustvo u projektovanju objekata različitih namena, spontano se nametnuo period u kojeme smo želeli da damo odgovore u radu sa upotrebnim predmetima, na temu “Da li to može drugačije?” i počeli smo s oživljavanjem svojih ideja kroz igru. Uživamo u procesu nastajanja proizvoda, kao i njegovom putu od ideje do realizacije u nadi da će početi da se koriste s jednakim ushićenjem kao i dok smo ih mi pravili.

Za svoj Val – desk organizer dobili ste Zlatni ključ za najboljeg mladog dizajnera ovogodišnjeg Sajma nameštaja, šta ta nagrada konkretno može da vam donese osim lične satisfakcije?
Ova nagrada nam puno znači. Između ostalog zato što je o dobitnicima odlučivao internacionalni stručni žiri, kojem je predsedavala Frančeska de Ponti. Drago nam je da su nas prepoznali u ovom trenutku. Ovim događajem smo skrenuli pažnju javnosti da je Val spreman za plasman.

Foto: Studio AbovusArchitects

Kako ste došli na ideju da talase upotrebite kao lajtmotiv svog organajzera?
Za ono što smo mi želeli da postignemo bila nam je potrebna baza. Hteli smo olovke da postavljamo samo horizontalno. Kako ne bi pobegle, a opet lako se uzimale u ruku, došli smo do talasa kao jednog od mogućih rešenja. Dodavanjem laganih plutenih podloga koje savršeno prianjaju na talase a pritom su opozit metalnoj podlozi,
postigli smo originalno rešenje koje je postepeno sámo gradilo svoju priču. Priču koja nema kraj, može se nadograđivati u nedogled i postajati lična.

Zanimljivo je da vaše rešenje pruža mogućnost unošenja reda, ali bez gubitka dinamike – naprotiv. Kako ste spojili te dve suprotnosti?
Većina radnih stolova koje smo imali prilike da vidimo bila je pretrpana raznozaznim posudicama koje bi vremenom nastavile da se gomilaju. Istina, pri kreativnom radu neminovno je gomilanje u nekom trenutku. Takvo odsustvo reda na stolu prouzrokuje najčešće vizuelno uznemirenje i osećaj nervoze. Nesvesno se javljaju blokade i zasićenost koji baš i nisu prijatelji kreativnosti. Mi smo odlučili da probamo da damo rešenje za držanje potrebnih S.O.S. sitnica i olovaka na jednom mestu. Smanjili smo prostor za nered. Ograničili smo ga na dimenziju metalne podloge a dodatkom plutenih posuda upotpunili smo apetite širokom broju korisnika i njihove potrebe za sadržajem na radnom stolu. Pored praktične strane, važno nam je bilo i da korisniku ponudimo prijatan vizuelni momenat koji može poslužiti i kao inspiracija u nekom trenutku.

Korisnicima svog dizajna poručujete “Play smart”, da li je i koliko bitno da u svakodnevnom životu imamo mudro rešeno okruženje?
Uz “Play smart” rešenja nesvesno se poboljšavaju kvalitet života, produktivnost i lakoća življenja. Nama je baš takav odnos prema stvaranju zapravo izazov. Inspirišu nas problemi umesto da nas zaustavljaju u stvaranju, a rešenja koja nudimo nisu ograničavajuća i konačna.

Foto: Studio AbovusArchitects

Dodaci od plute u organajzeru plutaju po talasima metalne podloge kao lep kontrast, koliko je važno da savremeni dizajn ima elemente održivog razvoja?
Vrlo je važno razmišljati i o tom aspektu. Svaki korak napravljen u tom pravcu stvara dobru naviku i primer budućim generacijama. To je dugoročno razmišljanje. Svaki dizajner u startu bi trebao da se zapita kako da što manje svojim izborom materijala ugrožava okruženje i životnu sredinu.  Kada smo otkrili plutu kao materijal, mi smo se stvarno zaljubili u nju. Pluta je vrhunski održiv materijal. Pored toga što je prirodan, lagan, savitljiv, teško zapaljiv i vodonepropustan, on je takođe biorazgradiv, obnovljiv i moguće ga je reciklirati. Otprilike 55 odsto svetske proizvodnje plute je u Portugalu, oko 30 odsto u Španiji, a preostalih 15 odsto u drugim zemljama, među kojima su Alžir, Francuska, Italija, Maroko i Tunis. Ima ga takođe u Grčkoj i Hrvatskoj. Pluta je zapravo kora hrasta plutnjaka, što je drvo sa posebnim karakteristikama. Njegova kora se neprestano obnavlja i tako iz godine u godinu postaje sve deblja. Nakon 25 godina, kad drvo dostigne zrelost, kora se može guliti sa stabla a onda počne da raste novi sloj. Kori obično treba 10 godina da se potpuno obnovi, nakon čega se može ponovo guliti. To je najlepši deo u svemu – ne moramo seći i ubijati drvo da bi smo dobili proizvod.

Iako živimo u vremenu kad ljudi vole da dobiju sve na gotovo, vi ste ostavili mogućnost da svako prema svom nahođenju raspoređuje elemente organajzera, omogućivši praktično neku vrstu igre za odrasle. Šta za vas predstavlja pametan dizajn i šta on obuhvata?
Odlično zapažanje. Kao što se sve više otkriva da za dečji razvoj nisu korisne igračke koje nude gotovo rešenje, mi stojimo iza stava da to jednako nije dobro ni za odraslu osobu. Kad čovek odraste, uglavnom zaboravi da ima maštu, predivan alat koji mu je dat da zapravo što duže oseća dečiju radost. Naš Val desk organizer nesumnjivo ispunjava svoju predviđenu namenu, ali u isto vreme poziva na igru. Posude se prema potrebi mogu reorganizovati, dopunjavati drugim, možda čak mogu i da skliznu sa metalne podloge i nastave svoju plovidbu nezavisno ili se možda prevrnu. Zapravo lepota je u otkrivanju.

Foto: Studio AbovusArchitects

Ako pustite mašti na volju, plutene posude možete videti kao vašu odabranu flotu koja pluta na metalnim talasima. Da biste ih lakše razlikovali i prepoznavali, svakoj posudi/brodu dali smo određeno ime. Tako da imamo Barku – najveća posuda u kojoj možete čak i zasaditi svog zelenog prijatelja ako vas to čini srećnim, Kruzer – napravljen posebno za ljubitelje olovaka, Rabelo – elipsasta plutena činija za razne sitnice, Surfer – kao držač mobilnog telefona i recimo sata, ključeva i Kanu – kružna posuda koja nosi vaš omiljeni topli ili hladni napitak. Pametan dizajn vas nikako ne ograničava. On rešava određeni problem, ali ujedno dopušta i vama da se izrazite i učinite određeni upotrebni predmet ličnim.

Sad kad ste nam ustalasali radni sto, šta nam novo pripremate? Pripremate li neki novi takođe zanimljiv projekat u bliskoj budućnosti?
Već smo smislili kako da upotpunimo Val desk organizer tako da na stolu imate pravi Val ofis set. Jedva čekamo i to da pokažemo. Od nas možete uvek očekivati nešto sveže i promišljeno. Zato nas pratite da slučajno nešto ne biste propustili.

Ivana Vujnović

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar