U Britaniji na tržištu novi lek protiv depresije u spreju

Iako specijalisti strahuju da bi "esketamin" mogao da izazove zavisnost, on uliva nadu milionima pacijenata

pilule
Unsplash

Radikalni lek protiv depresije, baziran na ketaminu, odobren je za upotrebu u Velikoj Britaniji, što je odluka koja budi nadu milionima pacijenata za koje konvencionalna lečenja nisu uspela. “Esketamin”, koji se uzima kao sprej za nos, jedan je od prvih lekova za brzo dejstvo protiv depresije i prvi u decenijama za koji se smatra da deluje na bitno drugačiji način u mozgu pacijenata. Međutim, psihijatri su podeljeni u benefitima leka, od kojih neki pozdravljaju esketamin kao novo polje u lečenju depresije, a drugi iskazuju strah od potencijalne zavisnosti i zloupotrebe.

Foto: Pixabay

Prof. Rupert Makšejn, psihijatar konsultant i vanredni profesor s Univerziteta Oxford, rekao je za Guardian: “To je nesumnjivo napredak i dobro razrađen lek. Reč  je o leku, a ne čudu. Možda neće biti efikasan za svakog, ali će pružiti priliku za ozdravljenje”.

Za razliku od klasičnih antidepresiva, kojima su potrebni nedeljame ili mesecimi da počnu da deluju, pokazalo se da kod nekih pacijenata esketamin ima trajne efekte, u roku od nekoliko sati. Evropska komisija objavila je juče odluku o odobrenju leka koji kompanija “Janssen” prodaje u SAD pod imenom “spravato”.

Pre nego što se lek može prodati u Velikoj Britaniji, Regulatorna agencija za lekove i zdravstvene proizvode (MHRA) mora da odluči da li će tražiti bilo kakve dodatne bezbednosne zahteve, kao što je nadzor pacijenata na duži vremenski period ili uvođenje registra.

Smatra se da lek deluje na različit put mozga od onog koji koriste najčešće korišćeni antidepresivi, poznati kao selektivni inhibitori ponovne pohrane serotonina (SSRI).

U Velikoj Britaniji 2,7 miliona ljudi boluje od depresije koju ne mogu da izleče dosadašnjim lekovima na tržištu.

Izvor: Guardian, Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar