Saveti stručnjaka: Kako najbolje da izvedete prednji čučanj

Evo četiri ključna koraka pomoću kojih ćete savršeno savladati ovu vežbu.

čučanj
unsplash.com

Uz ove savete manje ćete opteretiti kičmu, a više naglasiti kvadricepse. A pošto je ova vežba teža od običnog čučnja s tegom, iste rezultate u građenju mišića možete postići i s manjim opterećenjem. “To će vam takođe omogućiti da se više usredsredite na pravilno izvođenje vežbe“, kaže Darkin, lični trener sa sedištem u Njujorku. Evo četiri ključna koraka pomoću kojih ćete savršeno savladati ovu vežbu.

 

Ne stežite šipku

 

Šipka treba samo da se oslanja na po tri prsta svake ruke. “Težinu tega treba da držite ramenima, a ne rukama“, kaže Darkin.

 

Dignite laktove

 

Neka vam nadlaktice budu paralelne s podlogom, a laktovi blago okrenuti ka unutra. “Tako će šipka ostati na mestu a smanjićete i pritisak na ručne zglobove“, tvrdi Darkin.

 

Polako spuštajte

 

Potiskujte kukove unazad i spuštajte ih između kolena. “Ako se saginjete ili prebacujete svoju težinu napred, suviše ćete opteretiti kolena“, upozorava Darkin.

 

Okrenite vrhove stopala ka spolja

 

I držite kolena poravnata s njima, dok se budete spuštali u čučanj. “Dopuštajući da vam se kolena zarotiraju ka unutra, pojačavate opasnost od povrede“, kaže Darkin.

Izvor: Menshealth.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar