Kišobran kao sastavni deo modnog arsenala: Kako da najbolje odaberete aksesoar po svojoj meri

Modni saveti Bobija Juričića

vreme
Pixabay

Bobi Jurčić, dugogodišnji vlasnik poznate specijalizovane radnje za kišobrane koja se nalazi u eltnom delu Toronta, otkriva za Art of Manliness zanimljivosti o ovom aksesoaru i savetuje kako izabrati savršen.

Istorija kišobrana

Prvi model je bio legendarni perasol, koji je prevashodno bio namenjen zaštiti od sunce. Perasol seže duboko u prošlost, sve do drevnih civilizacija, kada su robovi i sluge kišobranima pravili senke kraljevima i vlasteli.

Uprkos tome što ih upotrbljavaju i muškarci, kišobran se najčešće dovodi u vezu sa ženama, koje su uživale u senci krijući se od sunca i kiše.

Međutim, jedan čovek je promenio tok istorije kišobrana. Godine 1750, Džonas Henvej je napravio iskorak. On je ovaj aksesoar predstavio gospodi i, iako je najpre ismejan, ubrzo su engleski džentlmeni šetali noseći kišobrane. Zanimljivo, muškarci su tada koristili kišobran isključivo kao aksesoar, a ne kao zaštitu.

Danas je, smatra Jurčić, kišobran pored džepnih maramica i kožnih novčanika, najvažniji deo “arsenala” svakog džentlmena. Zato uložite u dobar kišobran i to će biti odličan način da započnete izgradnju savršenog stila.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Urban Street Photo Gallery (@urbanstreetphotogallery) on


Saveti za kupovinu

Ukoliko ste odlučili da kupite luksuzni kišobran, pogledajte nekoliko korisnih saveta.

Baldahin

Baldahin je centralni deo kišobrana. Ako nije vodootporan i dobro izrađen, zapravo ni nema svrhu. Proverite da li je baldahin čvrsto povezan žicama kišobrana. Pre svake kupovine kišobrana, otvorite ga i proverite da li baldahin dobro pričvršćen.

Okvir kišobrana

Kvalitetan okvir mora biti napravljen od postojanih materijala. Aluminijumski ramovi su jeftini i lagani, ali i veoma porozni po jačem nevremenu. Oni kvalitetniji sa prave od nikla, mesinga, fiberglasa i laganog čelika.

 

 

 

 

 

View this post on Instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A post shared by Adorama (@adorama) on


Zakovice

Zakovice služe da povežu i zakrive šicu kišobrana. Kvalitetne zakovice služe da vam kišobran traje dugi niz godina.

Štap

Ovaj deo kišobrana je najvažniji. Važno je da njegova visina bude u skladu s vašom, da vam ne bi bilo naporno da nosite kišobran.

Drška 

Kvalitetne drške su napravljene samo od najkvalitetnijih komada drveta. U poređenju s metalnim štapom, drška je teža i deblja, a zakopčavanje i pakovanje je teže, pa imajte na umu to kada kupujete kišobran.

Tipovi kišobrana

Postoje dva osnovna tipa. Oba imaju svoje prednosti i mane. Jurčić preporučuje osnovni crni model za muškarce, ali postoji čitav niz boja, tkanina i stilova za svačiji ukus. Kada birate kišobran, nemojte o njemu razmišljati samo kao o predmetu koji štiti od kiše, već upamtite da je on jedan od sastavnih delova vašeg stila.

Izvor: Menshealth.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar