Reci ”ne” stresu

Kako izbeći stres

stress
pixabay

Najsveobuhvatnija i najsažetija definicija stresa bila bi „kada si ovde, a hteo bi da budeš tamo.“ Nju je dao savremeni mislilac Ekart Tol. Drugim rečima, to su sve situacije i događaji koji uzburkaju našu psihu nemirima, a telo preplave hormonima. Pod tim emotivno-fiziološkim udarom, neki od nas ostaju čvrsto na nogama, a drugi se nađu na zemlji. 
Šta bi moglo da nam pomogne da, uprkos najčešće neželjenim okolnostima, odolimo stresu?

Evo par ideja preuzetih iz knjige SVET VOLI POBEDNIKE Olivere Ptice, autorke ultrakoučing metoda i većeg broja knjiga samopomoći.

 

NE PADAJTE U VATRU

 

1. Pre svega, ne paničite. Setite se da je kriza uvek dobar test. Ona će vam pokazati koliko ste zaista dobri.

2. Drugo, pošto ste trenutno pod stresom, učinite nešto da ga ublažite jer u takvom stanju ne možete ispravno razmišljati. Uradite vežbu relaksacije, idite u prirodu, isključite telefon, TV, radio… i vežbajte ćutanje. 

3. Ako se podsvest pobuni, setite se da ona ne razlikuje istinu od laži, i ako vam šalje negativne informacije, to je zato što ste ih ranije tamo pohranili. Nastavite da je ispunjavate pozitivnim mislima punim nade u najbolji mogući ishod. 

4. Neka vam ovaj tip razmišljanja pređe u naviku. S vremenom ćete svoju podsvest načiniti saveznikom koji će vam uvek serivirati ohrabrujuće misli i sve razloge zašto je nešto izvodljivo i dobro za vas.

 

 

ODUZMITE PROBLEMU MOĆ

 

1. Istražite u čemu je stvarni problem. Već samo njegovo prepoznavanje oduzeće mu moć da vas u toj meri uznemirava. A onda razmotrite strategije za njegovo rešavanje i izaberite onu najbolju. 

2. Ne tražite krivce i ne osećajte se krivim, što ne znači da treba da bežite od odgovornosti. Krivica je jalovo osećanje koje nikada ne daje pozitivne ishode, a prihvatanje odgovornosti znači svest o tome da  konce sopstvenog života držimo u svojim rukama. Svaki put kada se žalite na druge, kada ih optužujete, znači da se odričete odgovornosti.

 

 

SVAKA KRIZA JE PRILIKA ZA NAPREDAK

 

3. Shvatite da je svaki problem prilika za učenje. Upitajte sebe: Šta treba iz ovog da naučim? Ovim ćete sprečiti slične situacije u budućnosti.

4. Da ne biste ubuduće uletali u krizu, pre svega, poštujte svoje telo i dušu. Budite umereni u svemu. Spavajte dovoljno. Hranite se redovno i raznovrsno. Vežbajte ili se bavite fizičkim aktivnostima u kući ili bašti. Ne odričite se godišnjeg odmora. Zabavljajte se. Primenjujte redovno tehnike relaksacije. Učite i razvijajte se. Sa svakim novim saznanjem vi ste ojačali odbrambeni sistem koji vas štiti od stresa.

5. I na kraju ne zaboravite – sve je u stavu. Usredsredite misli na svoje potencijale, a ne na prepreke i slabosti.

 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar