Biću srećna kad… Šta nije u redu s tom mišlju?

Snaga užitka je stupiti u svesni odnos sa sadašnjim trenutkom

devojka se smeje
Pexels

U našim mislima gotovo uvek postoji misao koja nas pogađa svojom potencijalnom ostvarljivošću: sve će biti u redu i bit ću srećan kad… Kad budem mršaviji; kada nađem bolji posao; kad sretnem pravog muškarca; kada zaradim puno novca…

Takva misao nas munjevitom brzinom odvodi iz sadašnjeg trenutka u budućnost, koju sami nismo precizno definisali. Ako ne obratimo pažnju, ova će se misao pretvoriti u duboko uverenje da je sreća negde drugde. Oduzeće nam osećaj zadovoljstva…

Zadovoljstvo je sposobnost da se primeti šta je pred nama i šta predstavlja sadašnji trenutak. Započinje na mestu gde ne žudimo ni za čime drugim, ne želimo da budemo drugde, ne treba nam ništa što bi taj trenutak moglo da dovrši. I važno je da taj pokušaj ne pokušavamo da kontrolišemo.

Kada osećamo da nam upravo u ovom trenutku svet nudi nešto posebno, bilo da je to nešto lepo i prijatno ili nešto izazovno i teško, na nama je da odaberemo otpor ili prihvatanje. Mnogo toga što smo sada i onoga što smo nekada bili je deo naših nada i planova.  Zadovoljstvo ide ruku pod ruku sa prihvatanjem i oslobađanjem, sa zahvalnošću i sposobnošću da osetite upravo ovaj trenutak i opustite se u njemu.

Želja za rastom i širenjem kao i planovi za budućnost nas motivišu, ali zašto ne bismo putovali putem ličnog razvoja i postizanja ciljeva ojačanih slatkim ukusom užitka! Ovo je snaga užitka: stupiti u svesni odnos sa sadašnjim trenutkom, biti prisutan i sa zahvalnošću prihvatati darove života i ponavljati ih iznova i iznova.

Izvor: sensa.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar