Iako se sumak povezuje s dalekoistočnom kuhinjom, sve više se koristi i u pripremi ovdašnjih specijaliteta. Napravljen je od bobica rubin-crvene boje koje su mlevene u prah, a ima aroma mu podseća na limun.
On je primarni element zatara, vrlo popularne začinske mešavine sastavljene od sumaka, origana, timijana, susama i majorana.
Sumak se idealno uklapa umesto limunovog soka ili limunove korice za pravljenje jela poput salata, humusa, marinada ili preliva, cacikija ili baba ganuša.
Dodajte ga prženom povrću, prženim ili umućenim jajima, ili ga pomešajte s pečenim orasima.
Utrljajte sumak u meso ribe ili piletine, oduševićete se rezultatom. Samo mali prstohvat sumaka svakom jelu daće neodoljivu crvenu boju i svežu ukusnu notu.
Ovaj začin ima mnoga lekovita svojstva, naročito antivirusna i antiupalna. Ima snažna dijuretska svojstva i koristi se i kao lek za lošu probavu. Takođe je koristan za obolele od dijabetesa tipa dva.
I. V.
Izvor: Objektiv
Komentari (0)
Ostavi komentar