Opuštanje kao najmoćnije oruđe protiv stresa

Kako da se opustimo i psihički i fizički savetuje Olivera Ptica

sadness
Pixabay
 

KAKO DA SE OPUSTITE FIZIČKI…

Da biste se fizički opustili, sedite uspravno držeći leđa, raskrstite noge, a ruke stavite u krilo. Zatvorite oči i zamišljajte zlatnu svetlost kako se spušta prvo na vaše teme i opušta ga, potom na čelo, nos, obraze, bradu, vrat, ramena, grudi, stomak, sedalni deo, butine, kolena, listove i konačno na stopala. Neka zlatna svetlost ne ide samo po površini vašeg tela, već neka prolazi i kroz njega, opuštajući i njegovu unutrašnjost, sve njegove organe. Ovo opuštanje u početku će trajati duže, možda pet minuta, a kasnije, kada za vaš um ovo postane automatska radnja, ono može trajati i samo nekoliko sekundi.

 

 KAKO DA SE OPUSTITE PSIHIČKI

Potom, da biste se i mentalno opustili, odbrojavajte u sebi unazad od 20 do 1. Sugerišite sebi da pri svakom opadajućem broju tonete sve dublje i dublje. Da biste dodatno pojačali ovo opuštanje, zamišljajte ove brojeve, na pozadini poput TV ekrana ili bioskopskog platna, u svojoj omiljenoj boji. 

 

 AKO IMATE DOVOLJNO VREMENA

uradite i ovo, što je često samo po sebi dovoljno da se već posle minut iščupate iz kandži stresa…

Razmislite koji prizor vas najviše opušta. Da li je to površina jezera obasjane zlatnom mesečinom? Ili predivan proplanak u proleće kojim polako šetate, udišete čist vazduh i berete cveće? Ili neka peskovita plažu na kojoj leškarite dok vam stopala zapljuskuje toplo more?

 U svakom slučaju, što je prizor prijatniji i pasivniji, više će vas držati u stanju opuštenosti.

 

PREVENTIVA JE UVEK BOLJA OD LEČENA

Kao što rekosmo, opuštanje je najmoćnije oruđe protiv stresa. Ali uvek je efikasnije ako se koristi onda kada nam nije neophodno. Zato, ako želite dublju unutrašnju transformaciju, ako želite da postanete osoba otporna na stres, neka opuštanje postane vaša dnevna rutina. Posebno je preporučljivo kreativnu vizualizaciju praketikovati uveče pred spavanje ili ujutro odmah po buđenju, pošto su tada um i telo već duboko opušteni i maksimalno podložni sugestiji. Najpraktičnije je da to radite sedeći na stolici ili na ivici kreveta u udobnom položaju i ispravljene kičme. Prava kičma omogućava protok kiseonika i energije i olakšava opuštanje. Izbegavajte horizontalu, jer ako legnete, može se desiti da se toliko opustite da zaspite.

Za kraj, nećemo vam, kao svi ostali poželeti sreću. Poželećemo vam malo stresa i mnogo unutrašnjeg mir. Jer je mir najbolje mesto za donošenje odluka… najbolje mesto za stupanje u akciju… NAJBOLJE MESTO ZA STVARANJE SREĆE.

 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar