Zlatna pravila za dug vek vaše božićne zvezde

Kako da vam poinsetija što duže opstane u kućnim uslovima

poinsetija
Pixabay

Poreklom iz Meksika, poinsetija ili kako je zovemo božićna zvezda, odmah asocira na praznike. Pošto cveta u decembru i januaru, idealna je za poklon ili kao dodatak novogodišnjem ukrašavanju doma.

Iako je crvena tradicionalna i najrasprostranjenija poinsetija, stručnjaci u poslednjih nekoliko decenija naporno rade na stvaranju više od 150 različitih sorti, uključujući prelepe verzije u pink, oranž i krem boji.

Iako mnogi misle da su crveni delovi biljke njen cvet, to su zapravo listovi, dok se sitni cvetići poput bobica nalaze u središtu zvezde od listova.

Foto: Pixabay

Dajemo vam nekoliko saveta kako da vaša božićna zvezda zasija pravim sjajem tokom zime.

Obratite pažnju pri kupovini

Mnogi supermarketi u svojoj ponudi imaju taj cvet i on je najčešće postavljen na vidnom, prometnom mestu. Međutim, promaja može loše da utiče na te biljke jer je njihovo prirodno stanište Meksiko sa slabim vetrovima i visokim temperaturama.

Kako da znate da je biljka zdrava

Ako mali žuti pupoljci između obojenih listova, koji su stvarni cvetovi, i dalje izgledaju čvrsto, tada ćete znati da je kvalitet biljke dobar. Pre kupovine proverite prstom zemlju. Ne bi trebalo da bude ni previše natopljena, ni potpuno suva. Kad je kupite, dok je nosite kući, obavezno je zaštite od vetra.

Zalivanje

Poinsetija ne vole puno vode. Uvek zapamtite da se korena biljke ne sme osušiti. Ali, prekomerno zalivanje može brzo dovesti do zamrzavanja, što zauzvrat uzrokuje truljenje korijena i ostavlja vam mrtvu biljku.

Foto: Pixabay

Pazite je i mazite

Naviknite se da proveravate stanje listova vaše nove ljubimice. Ako požute ili padaju, verovatno je ne negujete pravilno. Malo vode jednom u dva dana biće dovoljno, ili ako se odlučite da natopite tanjirić s vodom, onda to radite jednom nedeljno. Voda obavezno mora biti sobne temperature.  

Podesite pravu temperaturu

Ova vrsta biljke voli toplotu i svetlost. Može se držati u blizini radijatora, ali mora biti podalje od grejnih tela i promaje. Dakle, držite blizu prozora, ali onog koji se ne otvara. Takođe, imajte na umu joj je omiljena temperatura između 15 i 20°C, tako da može biti glavna zvezda većine dnevnih soba.

Život posle Božića

Da biste osigurali da vam biljka preživi do naredne godine, moraćete da je obrežete u aprilu, na oko 10 cm i da je držite na temperaturi od 13 °C. Tokom leta nek bude na hladnom i svetlom mestu. Kada dođe novembar, vreme je da joj se posvetite malo više – biće joj potrebno 12 sati jake dnevne svetlosti, a potom i 12 sati potpune tame da je upozori da kreće zima, što će podstaći njeno divno cveće da procveta.

 

Izvor: 0bjektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar