Nerazdvojni ste sa vašim partnerom? Psiholozi objašnjavaju zbog čega to NIJE DOBRO

Za uspeh veze je neophodno da imate vreme samo za sebe

Svaka veza predstavlja balansiranje između želja partnera, a često se dešava i da pozitivne stvari odu u drugu krajnost.

Koliko vremena provodite sa svojim partnerom?

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Nije dobro kada se retko viđate, a ne valja ni kada ste faktički nerazdvojni.

Čak i u uslovima pandemije, kada parovi mnogo više vremena provode zajedno, potrebno je da se izborite za “svoje” vreme koje ne delite sa drugima, i u tome, kako navode psiholozi, nema ništa loše.

“Da bi veza cvetala i razvijala se, partneri moraju da budu posvećeni jedno drugom, ali i razvijanju svoje ličnosti. Veoma je važno da svaka osoba ima lično vreme za razvijanje svojih interesa, da neke stvari radi sama, što dovodi do zadovoljstva samim sobom i osećaja ispunjenosti i van veze. U suprotnom, rizikujete pojavu nezadovoljstva pa čak i ogorčenosti, što može dovesti i do svađe, raskida ili preljube”, navodi psiholog Majkl Moran.

Foto: Freepik/senivpetro

“Zdrava odvojenost presudna je u osećanju želje za nekim ili nečim drugim”, objašnjava terapeut Ijan Hodž.

A kada vreme provodimo sami, psihoterapeut Ken Pejdž kaže da tako vraćamo važne delove svog identiteta. Međutim, kada ih zanemarimo, gubimo jedan deo njega koji je apsolutno neophodan za bogat život.

“Odustati od puta samootkrivanja znači odreći se jedne od najbogatijih dimenzija svog života”, napominje Pejdž.

Foto: Freepik/ansiia

Kako da kažete partneru da vam je potrebno malo vremena za sebe

Iako može da bude malo neprijatno da kažete svom partneru da vam je potrebno malo prostora, ako to uradite na pravi način, niko se neće naljutiti.

Moran smatra da pre nego to kažete, razmislite o tome zašto vam treba više vremena od onog što ga već imate za sebe.
“Podelite ovo sa svojim partnerom tako da naglasite da vaša namera nije da provodite manje vremena sa njim, već da vam je u ovom trenutku važno da imate više vremena za sebe”, navodi Moran.

Par na pikniku, Foto:Freepik/teksomolik

Takođe, važno je da razjasnite i potrebe svog partnera.

“Vašem partneru možda neće trebati toliko razdvojenosti kao vama. Dakle, razjasnite koja su vaša očekivanja, potrebe i granice, a zatim razmislite o načinima kako da se nađete na sredini. Razgovarajte o vašim razlikam u mišljenju i zajedno pronađite način da zadovoljite potrebe obe strane”, savetuje Hodž.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar