Prvi rezultat Milovog poraza: Crna Gora ukinula obavezan PCR test za Srbe!

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati

Foto/Printscreen/You Tube

Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo je večeras, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), da u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona i naših državljana koji na kratko putuju u neku od država iz susedstva.

Do sada su građani Srbije da bi ušli u Crnu Goru morali da imaju negativan pcr test, a novom odlukom omogućen im je ulazak samo sa jednim testom od sledeća tri – neophodno je da imaju pozitivan IgG test, negativan IgM, ili negativnim PCR testom.

Instalirajte našu iOS ili Android aplikaciju – Objektiv.rs

Ova odluka doneta je svega nekoliko dana nakon poraza Mila Đukanovića na izborima.  

U Crnu Goru je, kao i do sada, moguć ulazak bez dodatnih uslova za rezidente zemalja sa „zelene liste“, dok rezidenti država sa „žute liste“ mogu ući u Crnu Goru uz pozitivan rezultat serološkog testa – antitela klase IgG, koji je izdat od registrovane laboratorije i koji nije stariji od 30 dana, saopšteno je iz Vlade, prenose Vijesti.

“Rezidenti svih država sa „žute liste“ takođe mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitela klase IgM ili uz negativan rezultat PCR testa na novi koronavirus (SARS-CoV-2), koji su izdati od registrovane laboratorije i nisu stariji od 72 časa. Uslov je da lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa „crvene liste“ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru.”

Olakšan je ulazak crnogorskih rezidenata – državljana Crne Gore i stranaca stalno ili privremeno nastanjenih u našoj zemlji – iz država regiona u slučaju da su u tim državama boravili do 48 sati.

Bez testa i karantina možemo u ovih 18 zemalja: Još jedna država dala zeleno svetlo državljanima Srbije

Tim licima se po povratku u Crnu Goru propisuje mera zdravstvenog nadzora koja podrazumijeva slobodno kretanje, ali svakodnevno praćenje simptoma i javljanje nadležnom lekaru do isteka Rešenja koje po povratku izdaje Sanitarna inspekcija, dodaje se u saopštenju.

Nove mere stupaju na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, što se očekuje večeras.

dadad1

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar