Čudo u Šumadiji: Traktori se voze putevima od poludragog kamenja! (VIDEO)

Pre pola veka u jednom selu kopao se opal, pa se izvozio u Nemačku

Foto: Pixabay/Elsemargriet

Šumadijsko selo Ramaća čuveno po dobrim i vrednim domaćinima, jedino je u Srbiji gde su ograde, pomoćni objekti, česme i saksije izgrađene od domaćeg poludragog kamena. Sakriveno u gustoj šumi, brdo Glavica, pre tačno pola veka bilo je mesto gde je pronađen i kopan opal i izvožen za Nemačku.

“To je bilo 1969. godine, kada je jedan inženjer iz Topole došao u selo sa svojom ekipom istraživača i otkrili da ima rudnik opala. Skupio je tu nas nekoliko mladića iz sela, ja sam tad imao 23 godine i bio sam običan radnik. Кopali smo i vadili taj kamen ručno. To je šaren, lep kamen, koji kad se iskopa na suncu brzo izbledi, što se dublje kopalo to je bio lepši i bolji. Sećam se da su to govorili inženjeri i da su pričali da će ovde biti pravi rudnik, ali od toga nije bilo ništa. Ja sam tu radio kratko, jer sam se posle zaposlio u fabrici”, rekao je Milorad Manojlović, meštanin sela Ramaća za RINU.

Potrajalo je kopanje oko sedam meseci, neupućeno lokalno stanovništvo nije ni znalo na kakvom bogatstvu leži njihovo selo. Mašine su prokopovale puteve, a kamenje odnošeno u džakovima. Onda je sve utihnulo, da niko nije znao zbog čega, a meštani su se vratili svojim svakodnevnim aktivnostima. Jer, kako kažu, navikli su bili na njivu i stoku, a ne na poludrago kamenje. Tek poneko je uzeo malo, kako bi ukrasio svoje kuće.

“Mi smo bili obični fizički radnici, naše plate nisu bile nešto velike. Ali, bilo je onih koji su se od toga ovajdili. Sećam se jednog inženjera koji je svaki dan nosio pun rančić kamenja. Кad smo ga pitali što nosi to i koliko vredi, rekao je kao naša cela mesečna plata. I sada ljudi ovde dolaze, njih oko desetak mesečno kako bi uzeli malo ovog kamena, koji je dobar za građevinske radove. Кažu da mu je cena oko pet evra po kilogramu, ali ko će to znati”, izjavio je Vladimir Đokić koji je takođe pre skoro 50 godina bio prvi u redovima dok se kopala ruda u Ramaći.

Na ovom području, obavljena su i pojedina stručna istraživanja koja su potvrdila da se u brdima Ramaće zajedno mogu pronaći opal, kvarc i kalcedon. Međutim, eksploatacija većih razmera nikad nije zaživela. I dok su neke svetske zemlje na ovakvim nalazištima stekle velike bogatstvo, meštani ovog sela u Šumadiji sa ovim kamanjem posipaju lokalne makadamske džade. Ako ništa drugo, onda mogu reći da se njihovi traktori voze po jedinstvenim putevima od poludragog kamenja.

Pratite nas i putem iOS i  android aplikacije – Objektiv.rs

Samo u OVOM srpskom mestu žive porodice Kurjaka, Turčina i Đavola! (VIDEO)

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar