“U Evroligi ne poštuju nikakve principe sporta, NBA zarađuje milijarde”

Bogdan Tanjević otvorio dušu..

Bogdan Tanjević
Printscreen

Legendarni trener Bogdan Tanjević je za Sportski žurnal govorio o aktuelnom momentu u svetskoj košarci.

On je uputio oštre reči na račun sadašnjeg stanja u evropskoj košarci, ali je kritikovao i NBA ligu.

“Real Madrid je kao evropski šampion iz 2018. godine prijavio gubitak od 29,5 miliona evra… Potrošili su 45, a zaradili 15 miliona. Barselona je prijavila gubitak od 37 miliona… Prema kapitalističkim pravilima ili današnjoj tržišnoj ekonomiji, svaka profesionalna organizacija koja nije solventna treba da proglasi bankrot. Dakle, gospodo, vi niste NBA, daleko ste od te lige… Evroliga? Kada je na svom maksimumu, u Španiji, ima oko 3 miliona gledalaca. U Italiji 250.000. Ako niste prenošeni na TV ne postoje garancije da možete da privučete veliki novac od sponzora i televizijskih prava, koji se broji u milijardama u SAD. U Evroligi, oni se ponašaju kao da je to perfektan biznis i ne poštuju nikakve principe sporta. Od početka to nije fer, neki timovi su tu zbog rezultata, a neki zbog ugovora. Sve to je smešno i ne potpada pod zakone logike”, rekao je Tanjević.

Jadranska liga bi mogla da ostane bez garantovanog mesta u Evroligi u narednim godinama.

“Pričamo o ideji koja je kreirala mnogo igrača i trenera koji su učinili evropsku košarku onakvom kakva je danas i koji sada oblikuju NBA ligu. Potpuno sam protiv ideje da se Evroliga zatvori za klubove iz ovog regiona, regiona koji je doneo mnogo trenera i igrača u Evropu i NBA”, dodao je Tanjević.

Sve je više mladih igrača iz Evrope koji pre nego što ostave dublji trag na tom podneblju odlaze u Ameriku.

“Oni uzimaju naše najbolje talente, već sa 18 godina. Mi smo ih kreirali, na našim terenima, sa našim trenerima, sa savezima koji su ulagali novac. Sve što oni kažu je, hej, sviđa mi se tvoja žena, ja ću da je oženim. Tako se ponaša NBA, kao da su vanzemaljci, a nisu. Oni su samo dobri u sportskom biznisu i ništa više. Evroliga? To je neuspešna poslovna ideja…”, zaključio je Tanjević.

Izvor: Sportski žurnal

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar