VAR bi trebalo da se koristi samo kod očiglednih grešaka

Kontroverzna novina ponovo u žiži interesovanja

VAR
Tanjug/AP Photo/Hassan Ammar

Generalni sekretar Međunarodnog odbora za fudbalska pravila (IFAB) Lukas Brad izjavio je da bi VAR tehnologiju trebalo koristiti samo za jasne i očigledne greške kod ofsajda. Poslednjih meseci u engleskoj Premijer ligi bilo je mnoštvo poništenih golova zbog milimetarskih ofsajda zbog čega se VAR ponovo našao na ozbiljnom udaru.

Samo u prošlom kolu poništeni su golovi Noriču, Šefildu Vulverhemptonu, Brajtonu i Kristal Palasu “tesnim” odlukama VAR-a što je izazvalo bes trenera, igrača, ali i navijača.

“VAR bi trebalo da se koristiti samo kod očiglednih grešaka tokom utakmice. Jasno i očito, to je važan princip. Ukoliko provedete minute da biste utvrdili da li je ofsajd ili ne, onda to nije jasno i originalna odluka bi trebalo da se poštuje”, rekao je Brad za BBC.

Brad je najavio kako će IFAB dati smernice u vezi sa VAR-om na takmičenjima koja ga koriste.

“Sa VAR-om vidimo neke stvari koje idu u smeru u kojem ćemo možda trebati ponovo da se prilagodimo. Ovo je problem. Ljudi se trude da budu forenzičari. Ne tražimo da donesu bolju odluku, već se pokušavamo rešiti jasnih i očiglednih grešaka. Ako video dokazi pokazuju da je igrač bio u ofsajdu, onda je bio u nedozvoljenoj poziciji. Međutim, ako nije očito, onda se odluka ne može promeniti, ostajete pri originalnoj odluci,” zaključio je Brad.

Izvor: Objektiv, Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar