Ukrajincu oduzeto olimpijsko zlato zbog dopinga!

Sa komitetom nema šale!

Olimpijske igre
Tanjug

Ukrajinskom dizaču tegova Alekseju Torohtiju oduzeta je zlatna medalja sa Olimpijskih igara 2012. godine u Londonu i suspendovan je zbog dopinga.

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) naveo je da je Ukrajinac bio pozitivan na zabranjenu supstancu turinabol.

Pozitivan rezultat otkriven je prilikom ponovljenog testiranja najnovijim metodama.

Torohtij je suspendovan na dve godine, počevši od decembra 2018, kada je Međunarodna federacija dizanja tegova saopštila da je Ukrajinac pod sumnjom i privremeno ga suspendovala.

Iranac Navab Nasiršelal će dobiti zlatnu medalju u kategoriji do 105 kilograma, ali tu promenu prvo mora da potvrdi MOK.

Torohtij je prestao da se takmiči posle Igara u Londonu, ali doping slučaj mu je poremetio karijeru sportskog zvaničnika, pošto suspenzija obuhvata i obavljanje funkcija u sportu. On je prethodno bio potpredsednik Ukrajinske federacije dizanja tegova, a imao je funkcije i u Ukrajinskom olimpijskom komitetu i Evropskoj federaciji dizanja tegova.

MOK je 2016. godine odlučio da obavi ponovljena testiranja doping uzoraka sa Igara 2008. i 2012. godine, a od tada je više od 50 dizača tegova diskalifikovano zbog steroida.

Torohtij je peti osvajač zlatne medalja sa Igara u Londonu pozitivan na doping.

MOK je nedavno saopštio da je prisustvo dizanja tegova među olimpijskim sportovima ugroženo zbog velikih problema sa steroidima.

MOK je od toga ipak odustao, nakon što je Međunarodna federacija dizanja tegova obećala da će uvesti stroža testiranja na doping.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar