Mađari šampioni Evrope posle 21 godine!

Soma Vogel junak Mađara!

Foto: Tanjug/Balazs Czagany/MTI via AP)

Vaterpolo reprezentacija Mađarske je novi prvak Evrope. Mađari su u finalu bili bolji od Španaca posle izvođenja peteraca, 14:13 (9:9) – 1:3, 3:0, 2:2, 3:4, 5:4.

Meč koji sigurno može da ponese epitet pravog finala. Vrlo neizvestan. Jedna i druga ekipa su se smenjivali u vođstvu a u bazenu se vodila prava bitka.

Nakon 32 minuta igre, na semaforu je pisalo 9:9, a smo otišli u odlučujući deo igre, dakle izvođenje peteraca. Prvih devet udaraca i devet golova, a onda je Alvaro Granados Ortega promašio odlučujući peterac i postao tragičar Španije. Njemu je šut odbranio Soma Vogel, drugi golman Mađarske, koji je posle trećeg penala zamenio legendardnog Viktora Nađa.

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bili su Manherc, Varga i Zalanki sa pet golova. Kod Španije bolji od ostalih bio je Munaris sa tri gola, odnosno Malarah sa dva.

Mađari su tako prvi put posle 1999. godine postali šampioni Evrope, a njihov selektor Tamaš Merc je objedinio titule šampiona Evrope kao igrač i kao trener.

Ovo je 13. zlato Mađara. Uz to imaju i po 6 srebrnih i bronzanih medalja. Severne komšije su tako prekinule seriju drugih i trećih mesta na prvenstvima Evrope. 2001. i 2014. kao domaćini su bili treći i drugi u Budimpešti. U Kranju 2003. treći, u Beogradu 2006. drugi, u Malagi 2008. treći, Ajndhovenu 2012 treći i Beogradu 2016. treći.

Španci su ponovili uspeh iz 2018. kada su osvojili drugo mesto i finalu izgubili od Srbije.

Nakon ovog prvenstva, učesnici Olimpijskih igara su, bar za sada, Srbija kao osvajač Svetske lige, Italije kao Svetskog prvaka, Mađarska kao evropski prvak i Španija kao finalista Svetskog prvenstva.

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar