PREVARIO MEDICINU: Jedan od najboljih u istoriji se povukao sa 28 godina! Nije postizao ružne golove! (VIDEO)

Oprostio se od fudbala kao 28-godišnjak, ali je ostavio neizbrisiv trag

Foto/printscreen/youtube

Polemike o najboljem fudbaleru svih vremena nikada ne prestaju da budu aktuelne.

Neizbežna su čak na sajtu Svetske kuće fudbala. Baš tu oglasila se i ikona Milana i selekcije “azura”, Franko Barezi, koji je za dve decenije osvojio sve. Klupski i reprezentativno!

Barezi je uvršten u 100 najboljih fudbalera svih vremena u izboru brazilske ikone, Pelea.

“Odgovor je jako težak, pogotovo meni, jer sam igrao uz bok ili protiv neverovatnih igrača. Zbog toga ću izabrati po dva iz svakog pokoljenja, koji su po meni ostavili najupečatljiviji pečat. Počeću od Pelea i Euzebija, kojih se kao mladić sećam iz televizijskih prenosa. Slede Johan Krojf i Franc Bekenbauer, pa Maradona i Platini. Naslednici su im Ronaldo i Marko van Basten, a sada Mesi i Kristijano Ronaldo”, kazao je Barezi.

Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Instagram – Objektiv.rs

Ali, za razliku od ostalih zvezda, koje su imali dugačke karijere, čak i Brazilac Ronaldo, uprkos teškim povredama kolena, na Barezijevoj listi našao se i Van Basten, iako je Holanđanin karijeru završio sa 28 godina. Pogled na njegovu kratku karijeru, ipak pokazuje da njegov kapiten Barezi nije pravio popust u izboru.

Zlatna kopačka, tri Zlatne lopte, Kup pobednika kupova sa Ajaksom, dve titule prvaka Evrope sa Milanom, tri Skudeta, ali i Evropsko prvenstvo sa Holandijom 1988. godine.

Upravo je start Evropskog prvenstva pokazao sve probleme, ali i veličinu neverovatnog borca. Rinus Mihels nije želeo da uvrsti u selekciju Van Bastena, zbog bojazni da će hronično povređeni napadač samo zauzeti mesto.

Najnovije sportske vesti čitajte i na našoj iOS i android aplikaciji – Objektiv.rs

Prva zvezda “lala”, Rud Gulit stao je u odbranu klupskog druga.

Ostalo je istorija.

“Lale” su bez Van Bastena izgubile startnu utakmicu protiv SSSR-a 1:0, da bi on potom het -trikom srušio Engleze 3:1.

Super Marko je bio strelac drugog gola u finalu, baš protiv SSSR-a u kojem je Holandija pobedila sa 2:0, da bi Bekenbauer tu parabolu ka golu Rinata Dasajeva nazvao najlepšim golom svih vremena.

Ipak, sumnnjičavost Mihelsa otkrila je brojne detalje u karijeri neverovatnog Van Bastena. U Utrehtu su njegovom ocu predočili da ako nastavi sa fudbalom može postati invalid, a imao je 14 godina i dijagnozu osteoartritis.

Koliko fudbala, toliko bola.

Sve je prekratilo povlačenje ikone Milana 18. avgusta 1995. godine, pred 80.000 uplakanih gledalaca na “San Siru”. Plakao je i trener Fabio Kapelo.

“Uprkos gromoglasnim aplauzima, osećao sam se samim. Obuzela me je praznina, a morao sam da završim krug i to je sve što sam znao o budućnosti. Osećao sam da mi tu nije mesto u odelu, jer trebalo je da sam u dresu i da dajem golove”, prisećao se oproštaja Van Basten.

Šta je preživljavao Van Basten da bi se bavio fudbalom otkrio je Nik van Dajk, poznati ortoped koji je kasnije lečio Mesija i Ibrahimovića.

“Na kraju sezone Van Bastenu bih radio artroskopiju, odnosno uklanjao sam mu deliće kosti stopala, otkinutih trenjem zbog nedostatka hrskavice. Sećam se poziva da uključim televizor i gledam Van Bastena, a mene samo što infarkt nije udario. Pa on je igrao u periodu propisanom da ne ustaje iz kreveta. Medicina, međutim, ne poznaje takav borbeni duh”, rekao je Van Dajk.

OVO SE ČEKALO NA MARAKANI: Zvezda na korak do Lige šampiona, otkrivena četiri scenarija!

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar