Gde bi bio Liverpul da nema VAR-a?

VAR je ove godine na strani "Crvenih"

Liverpul slavlje gol
Tanjug/AP Photo/Jon Super

Mediji u Engleskoj imaju novi nadimak za fudbalere Jirgena Klopa – “LiVARpul”.

Razlog tome što je video tehnologija, ove godine, “debelo” na strani šampiona Evrope. Napravljena je analiza, koliko bi Liverpul zaista bio ubedljiv u Premijer ligi, da su igrali prošle ili pre dve godine, dok još nije bio uveden “video sudija”.

Analiza koju su zajedno sačinili novinari portala ESPN i Londonske škole ekonomije i političkih nauka kaže da bi izabranici Jirgena Klopa ostali prvi, ali ne sa 11 bodova viška u odnosu na prvog pratioca.

VAR je u svojoj premijernoj godini primene u Premijer ligi izazvao brojne polemike – mahom ga osuđuju i tvrde da nije dobar za fudbal u celini, iako je većina odluka donetih posle konsultovanja stručnjaka u studiju, bila pravilna.

Pitanje je šta bi bilo da pojedine odluke koje su bile “na ivici” nisu presuđene kako su presuđene. Grupa stručnjaka koja se bavila istraživanjem, kreirala je takozvani “Anti-VAR indeks” koji pokazuje kako bi recimo izgledala tabela da nije bilo VAR intervencija.

“Ipak je LiVARpul”, naslov je u tiražnom listu “Dejli mejl”, u tekstu koji se bavi ovom analizom.

Treba reći da je algoritam uzeo u obzir golove koji su bili poništeni ili naknadno dodeljeni, kao i momente u mečevima kada su se incidenti odigrali, zatim forme ekipa i relativne snage ekipa. Tako su došli do novog zbora rezultata koji je kreirao tabelu bez VAR-a.

I ono što odmah pada u oči je da razlika između vodećeg Liverpula i Mančester sitija ne bi bila 14 kao što je sada zvanično, već svega sedam poena!

Na društvenim medijima, mnogo je onih koji tvrde da je Liverpul profitirao upotrebom VAR-a. Primera radi, uzet je meč sa Kristal Palasom koji je Liverpul dobio tesnim rezultatom. Po novom sistemu, bio bi priznat gol Džejmsa Tomkinsa i taj meč bi bio završen nerešenim rezultatom, a ne pobedom “crvenih” od 2:1.

Tom analizom utvrđeno je da bi Mančester siti imao pet bodova više i bio bi na drugom mestu na tabeli, a ne na trećem kao što je slučaj sada, iza ekipe Lestera.


Mančester junajted bi po novoj tabeli bio na devetom, umesto na petom mestu, a Totenhem na osmom, umesto na šestom mestu.

Analiza je potvrdila da je do sada VAR promenio 63 odluke, od toga 17 je dovelo do toga da golovi budu priznati, a u 34 slučaja su golovi bili poništeni.

Izvor: Objektiv, B92

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar