Rezime: Dame su nam vratile veru u ženski rukomet!

Rukometašice Srbije
Instagram

Ženska rukometna reprezentacija Srbije je završila učešće na Svetskom prvenstvu u Japanu, i to na visokom šestom mestu. 

Iako bi mnoge druge reprezentacije odbile da kažu da su ostvarile uspeh, došavši do šeste pozicije na prvesntvu sveta, to ipak nije slučaj sa nama. S’obzirom na to da je rukomet u našoj zemlji u velikoj krizi. Velike rezultate nismo videli još od 2012. kada se Evropsko prvenstvo za rukometaše i rukometašice igralo u našoj zemlji. 

No, kada je u pitanju ovaj šampionat, naše dame su u Japan otišle bez velikih očekivanja. Malo ko se nadao da će Srbija proći prvu fazu, jer je sam dolazak u ‘zemlju izlazećeg sunca’ bio veliki uspeh. Podsetimo, na ovom šampionatu su igrale bez četiri bitne igračice: Andree Lekić, Tamare Radojević, Katarine Krpež Šlezak i Sanje Vujović (ex Damnjanović). 

Prva dva meča i dve ubedljive pobede nad selekcijama Kube i Angole, koje činjenica, ne predstavljaju rukometnu velesilu. Usledio je potom prvi veći test sa najvećim favoritom za zlatnu medalju, ekipom Norveške. Naše dame su igrale sjajno, imale čak i dva gola prednosti u jednom momentu. Međutim, iskustvo u presudnim momentima je izostalo pa je meč završen sa 28:25, u korist Skandinavki. 

Naredna utakmica, slab dan. Holandija ubedljiva protiv, na tom meču, neraspoložene Srbije. Sve se svelo na balkanski derbi sa Slovenijom za prolaz dalje. Ipak, Slovenkama ni Tjaša Stanko nije pomogla pa je naša reprezentacija upisala veliki rezultat i došla do druge faze, pobedom nad komšinicama. 

A u drugoj fazi, grupa smrti – Nemačka, Danska i Južna Koreja. Moderni rukomet napreduje, pa i pomenute reprezentacije koje su svrstavane među glavne favorite. 

Dame nisu marile za to pa je naš tim savladao Nemačku i Južnu Koreju, i za kraj, remizirao sa Danskom za treće mesto u novoformiranoj grupi I. Za kraj, meč za peto mesto sa Crnogorkama i poraz. Ipak, taj poraz i nije toliko boleo s obzirom na to kako je igrala naša reprezentacija na ovom turniru. 

Dame su se borile. Igrale srcem. Nisu odustajale. Kapiten Jelena Lavko je pokazala da može da vodi ovu ekipu. Dobili smo nove, mlade bekove u vidu Željke Nikolić i Sanje Radosavljević. Dragana Cvijić na pivotu predstavlja veliku pretnju svima. 

Slađana Pop Lazić, Jovana Stojiljković i Kristina Liščević su pokazale klasu. Jelena Trifunović i Marija Obradović da na njih u budućnosti može ozbiljno da se računa, ne samo u odbrani, već i u napadu. Selektor Ljuba Obradović je priliku dao i dami, koja je na ovom prvenstvu napunila 18 godina, Jovani Jovović. Takođe, ne treba da brinemo kada je gol u pitanju, kada sjajna Katarina Tomašević bude otišla u zasluženu penziju, mlada Jovana Risović će je zameniti. 

Uz njih, Dijana Radojević, Ana Kojić, Anđela Janjušević i Dijana Števin za tim koji nam u budućnosti može povratiti nadu u rukomet!

Hvala Vam dame što ste nam vratile veru u ženski rukomet. 

Vi ste prve šeste!

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar