Domaći zadatak: Vlasnici nepostojećeg kluba od NBA zaradili 500 miliona evra!

NBA
Screenshot NBA

NBA liga je u 21. veku možda i najprofitalibnije sportsko takmičenje. NBA ligi stoji rame uz rame sa NFL-om kada je novac u pitanju. Kada se spoje televizijska prava, marketing, ulaznice, akcije klubova, dobijamo jedan veliki izvor novca koji kada se podeli na 30 delova (koliko klubova u NBA ima), dolazimo do toga da svaki od njih može dobro da zaradi. 

Međutim, postoji i 31. klub za koga verovatno nikada niste čuli, a koji se nalazi na budžetu NBA organizacije. 

Davne 1976. godine SAD je imala dve košarkaške lige – ABA (American Basketball Association) i NBA (National Basketball Association) čijim je spajanjem nastalo jedno takmičenje, sa drugačijim košarkaškim pravilima. To je, kao što znamo, NBA liga kakvu danas poznajemo. 

Prilikom spajanja dve lige u jedno veće takmičenje NBA liga je prihvatila da dopusti učešće za još četiri tima iz već pomenute ABA lige. Problem je nastao kada je za četiri „vajld-karte“ konkurisalo šest timova. Prođu u novo, integralno takmičenje dobili su Denver Nagetsi, Indijana Pejsers, San Antonio Spars i Bruklin Nets kao poslednji osvajači ABA lige.

Kratkih rukava su ostali Kentaki Koronelsi i Sent Luis Spirits, pa je NBA rešila da ponudi određenu finansijsku nadoknadu na ime pretrpljene štete i odustajanju od igranja košarke na profesionalnom nivou. Vlasnik tima iz Kentakija Džon Braun je na ime ove odštete zaradio 3,3 miliona dolara, ali su vlasnici tima iz Sent Luisa zadali domaći mnogima, i pokazali vrhunsko pregovaračko umeće i njuh za pare.

Naime, Ozi i Danijel Silna i dalje ubiraju dobit od NBA lige. 

Kako?

Danijel i Ozi Silna su prihvatili ponudu od NBA lige u iznosu od 3.000.000 dolara kako se ekipa Sent Luis Spiritsa više ne bi takmičila pod okriljem profesionalne košarkaške lige u SAD, ali su tražili i sedminu novca za televizijska prava od četiri tima koji su promovisani u NBA (Denver, San Antonio, Bruklin i Indijana). Kvaka je bila u tome što dužina isplate nije bila ograničena na određeni vremenski period, pa je to značilo da bi ova dva finansijska maga mogli da primaju novac dokle je vek trajanja NBA lige!

2019. godine prosečna NBA franšiza vredela je oko 1,9 milijardi dolara, što je skok od osam puta u odnosu na period početkom 2000-ih godina. Ako imamo u vidu da je za TV prava iz sezone u sezonu izdvajan sve veći novac, onda ne bi trebalo da nas ostavi u čudu podatak da su Danijel i Ozi Silna do 2008. godine zaradili čak 186 miliona dolara ne radeći apsolutno ništa, a da se ta cifra do kraja 2015. godine povećala na 255 miliona dolara.

NBA liga i četiri kluba koja su slala novac u Sent Luis svih ovih godina ulagali su velike napore da ospore valjanost potpisanog ugovora iz 1976. godine na sudu, ali su njihovi pravnički timovi bili nemoćni da pronađu rupu u zakonu. Nakon dugotrajnih sudskih postupaka, braća iz Sent Luisa rešili su da se nagode sa NBA ligom i prime nadoknadu od 500 miliona dolara kako više ne bi potraživali novac od TV prava. Oni i njihova rodbina će ta sredstva dobijati u narednim godinama.

Danijel i Ozi Silna su debelo naplatili izbacivanje Sent Luisa iz NBA lige, pa su u proseku svake sezone beležili 14,5 miliona dolara prihoda, iako njihov tim za 40 godina nije odigrao ni sekunde na parketima širom Amerike. Ovakav finansijski performans i umeće pregovaranja definitivno će ostati primer koji će se ponavljati svima da i najveće korporacije i organizacije na svetu nisu nedodirljive.

Da li je ovo sreća ili veština, ostavićemo vama da presudite. Ali, činjenica je da su se Danijel i Ozi Silna dobro obogatili iako 40 godina ništa nisu radili. 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar