Olimpijce u Tokiju čekaju kreveti…od kartona?

Sportisti koji budu učestvovali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokuju spavaće na eko-krevetima

Tokijo
Tanjug/AP Photo/Jae C. Hong

Sportisti koji budu učestvovali na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama u Tokuju spavaće na krevetima od kartona.

Organizatori Olimpijskih igara u Tokiju objavili su da će kreveti u sobama biti napravljeni od kartona, a dušeci od polietilenskih materijala.

Karton će nakon Igara biti recikliran, a materijal od koga će biti napravljeni dušeci biće iskorišten za proizvodnju proizvoda od plastike.

Ukupno će biti napravljeno 18.000 kreveta za potrebe smeštaja sportista u olimpijskom selu. Za Paraolimpijske igre organizatorima će biti potrebno 8.000 ležajeva.

Svi kreveti su dugi 210 centimetara i proizvođači se nadaju da će biti odgovarajući i za najviše sportiste. Navodi se da krevet može da izdrži težinu do 200 kilograma, što je najveća težina koju je imao jedan sportista na Olimpijskim igrama u Riju. Još uvek je u izradi nameštaj za ostale prostorije u olimpijskom selu, poput glavne zajedničke trpezarije.


Pored reciklaže nameštaja koja je planirana nakon Ogara, u planu je i prodaja pojedinačnih apartmana u okviru sela, a cena stana biće oko 350.500 evra.

Uz sve navedeno, organizatori se trude da što je više moguće smanje emisiju ugljen dioksida tokom Igara.

Medalje će biti naprevljene od metala dobijenog reciklažom elektronskih uređaja u šta je uključeno oko 6.2 miliona mobilnih telefona. Olimpijska baklja biće napravljena od aluminijumskog otpada, a podijumi na kojima će sportisti dobijati medalje biće napravljeni do recikliranog otpada iz domaćinstava i morskog otpada. Strujom će se olimpijska borilišta i olimpijsko selo snabdevati iz obnovljivih izvora.

Ceo ekološki projekat predstavljen je medijima prvi put u četvrtak.

 

Izvor: Sport Klub

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar