Zbog čega je Zvezda kažnjena?

Direktor crveno-belih je dao objašnjenje

Fk Crvena zvezda

FK Crvena zvezda

Finansijski direktor FK Crvena zvezda Marko Petrović objasnio je danas da je klub kažnjen sa 50.000 evra zbog kršenja fuinansijskog fer-pleja jer Evropska fudbalska unija nije prihvatila dogovor sa Mančester Sitijem i dodao da su sve dospele obaveze izmirene.

FK Crvena zvezda je prilikom transfera igrača Ivana i Luke Ilića u Mančester siti preuzeo obavezu odigravanja određenog broja utakmica igrača tokom perioda pozajmice. Klub nije u celosti ispunio obavezu odigravanja određenog broja utakmica tokom perioda pozajmice. Po osnovu ugovorenih penala nastala je obaveza Kluba prema Mančester sitiju u iznosu od 480.000 evra.”

“Klub je bio u stalnoj komunikaciji sa nadležnima iz Sitija u vezi rešenja pitanja nastale obaveze. Bilo je više opcija koje su između ostalog uključivale potencijalni otpis predmetne obaveze u slučaju dalje saradnje dva kluba i eventualnog budućeg transfera”, kaže Petrović.

On objašnjava da je bio postignut dogovor dva kluba.

“Nadležni iz Sitija su imali dobru volju da se navedeno pitanje reši u budućnosti, te da Crvena zvezda nema obavezu da izvrši uplatu u narednom periodu ili minimum da se plaćanje odloži za 2020. godinu ukoliko ne bi došlo do eventualne realizacije novog transfera igrača.”

“Međutim, zbog pravila Uefa licenciranja i finansijskog monitoringa pod kojima je Mančester siti, bilo je neophodno do 30. septembra formalno postići sporazum o odlaganju obaveza. FK Crvena zvezda je odlaganje obaveza sa Mančester sitijem definisao pisanim putem 26. septembra. Odlaganje obaveza je bilo uzajamo potvrđeno pisanim putem od strane oba kluba i postignuta je saglasnost oko istog.”

Petrović je pojasnio da iako nije bilo potrebe za finasijskom transakcijom, da je situacija ipak uspešno rešena.

“Štiteći interese kluba nismo izvršili plaćanje obzirom da smo bili stava da je sporazumom od 26. septembra obaveza odložena, te da postoji eventualna mogućnosti da se ista u narednom periodu otpiše. Klub je imao sredstva da izvrši uplatu, ali ceneći da je obaveza odložena i da postoji mogućnost otpisa iste u budućnosti odluka je bila da se plaćanje ne izvrši.”

“Međutim, Uefa nije prihvatila kao konačan sporazum postignum 26. septembra već isti, ali sa kasnijim datumom (nakon 30. septembra) te je doneta odluka da je klub imao dospelu obavezu prema engleskom klubu na dan 30. septembar. Istog dana, 18. novembra, po prijemu obaveštenja od Uefe, klub je izvršio u celosti uplatu prema Mančester sitiju u iznosu od 480.000 evra, ali je uprkos tome Uefa obavestila Klub o kazni od 50.000 evra usled probijanja rokova plaćanja”, zaključio je Petrović.
 

Izvor: Objektiv, Tanjug

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar