“Srpski rukomet je paradoks u svetskim razmerama!”

Nikola Manojlović je govorio za Index.hr...

Nikola Manojlović
Printscreen

Kraj prve faze i balkanski derbi Srbije i Hrvatske. Bivši reprezentativac naše zemlje, Nikola Manojlović govorio je za Index.hr o propasti srpskog rukometa, i u čemu je razlika između Hrvatske i Srbije. 

“Ovo što se događa sa srpskom reprezentacijom u Gracu je posledica katastrofalnog rada u rukometnom savezu Srbije u poslednjih 20 godina. Ljudi tamo rade ne žive za rukomet, oni od njega žive. Rukomet shvataju kao izvor svojih prihoda. Sve je to uzrok onoga što danas gledamo na terenu. Nisu krivi ni igrači ni stručni štab, krivi su oni koji tokom ovih godina nisu ništa radili. SRPSKI RUKOMET JE PARAKODS U SVETSKIM RAZMERAMA. Uvek smo imali odlične igrače, igrača je uvek bilo i biće ih, ali do nekog pravog rezultata ne možemo doći. Tužno je da smo u tom periodu uzeli samo jednu medalju, a i nju smo osvojili na domaćem terenu, kada smo svi bili naterani da damo svoj maksimum da se ne osramotimo pred vlastitim navijačima. Ilić je godinama bio jedan od najboljih svetskih igrača, Vujin je svetska klasa. Srbija ima Nenadića koji je najbolji evropski igrač prošle godine. Simić je osvojio Ligu šampiona, a Cupara brani sjajno u Vespremu. Imamo igrače ali ih ili iz nekog razloga ne vodimo ili ako ih i vodimo, za reprezentaciju igraju neuporedivo slabije nego u svojim klubovima”, rekao je Manojlović. 

Potom je nastavio, manje-više slično kada je u pitanju i ženski rukomet. 

“Reprezentacija Jugoslavije je na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu osvojila zlato i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. To nikada niko više nije uradio. Tada je reprezentacija bila organizovana. Srbija je promenila desetak selektora u jako kratkom vremenskom periodu. Niko nije dobio šansu da na klupi sedi ceo jedan olimpijski ciklus. Rezultati mladh selekcija su katastrofalni, iako imamo nekoliko sjajnih mladih igrača. Najbolji primer je juniorsko Svetsko prvenstvu u Brazilu, gde smo imali nekoliko momaka koji su igrali ozbiljan rukomet, a mi umesto da se borimo za zlato, morali smo da igramo onaj President Kup, koji igraju najgore selekcije na turniru. Selektor je smenjen nekoliko dana pre turnira, a reprezentaciju su dali Dejanu Periću koji je tada bio selektor A selekcije. Totalni haos na svim frontovima.”

Takođe, Manojlović je dodao da Peruničić nije kriv za ovakvu situaciju u rukometu. 

“Peruničić je jednostavno produkt užasnog kolektiva. Bio je sjajan igrač, ali kao trener nije napravio ništa. U Zvezdi je promenio više od sto igrača u nekoliko godina koliko je bio trener, a nije napravio ništa. Bez novca nema ni rezultata, a samim tim ni on nije mogao napredovati kao trener. Njegovo ponašanje na mestu selektora smatram neprimerenim. Ne zato što je on loš čovek ili što je bio loš igrač, već zato što je kao trener bio nepripremljen za tu poziciju.”

Srbija večeras sa Hrvatskom igra od 20.30. Još jedan turnir za zaborav, i još jedna reprezentacija kojoj za nekoliko godina, nećemo zapamtiti ni igrač koji su igrali. 

U Danskoj 2014. 13, U Poljskoj dve godine kasnije 15. Pre dve godine 12. u Hrvatskoj, a ove, samo nam je dno granica. 

Izvor: index.hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar