Pitino: “NBA je cirkus, evropska košarka je esencija”

Amerikanac na strani Evrope! Ameriko?

Rik Pitino
Euroleague

S’vremena na vreme čujemo kako evropska košarka raste, uprkos problemima sa finansijama u pojedinim delovima ‘Starog kontinenta’. Takođe, ono što možemo da čujemo jeste i da NBA polako ali sigurno postaje ‘cirkus’. 

Rik Pitino je jedan od najboljih trenera u istoriji NCAA (koledž) košarke. Dva puta je bio šampion. Jednom sa Kentakijem 1996. i Lujvilom 2013. 

Imao je i izlete u NBA ligi krajem 90’ih i početkom 21. veka, koji su se neslavno završili. Ipak, Ameriku nije napustio zbog toga nego zbog velike korupckijske afere (podmićivanje igrača). 

Podsetimo, igrač univerziteta Lujvil Brajan Boven primio je oko 100.000 dolara od proizvođača sportske opreme, kako bi potpisao za okređenu školu, dok se trener Ouburna Person tereti da je dobio više od 90.000 od finansijskih savetnika.

No, Pitino trenutno, u svom drugom mandatu vodi sa klupe slavni Panatinaikos. Prošle sezone je rekao da je Nik Kalates najbolji igrač koga je ikada trenirao. 

Sada, pričao je o košarci kao takvoj. 

“Evropska košarka je najbolje košarka koju sam doživeo u životu. Esencija košarke… Građenje napada, razni načini odbrane, treniranje… NBA se promenila poslednjih godina, postala je ol-star takmičenje svako veče. Pričao sam sa sinom sinoć i on deli isto mišljenje”, rekao je Pitino. 

Mnogi ljubitelji košarke sa ovih prostora bi se možda složili sa ovom konstatcijom.

Svakako, da Evropa i dalje ima nešto. i te kako ima! A to potvrđuje i legendarni Rik Pitino. 

Izvor: Objektiv.rs

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar