“Šumi više neće biti ona osoba…”

Poznati neurohirurg govorio je o zdravstvenom stanju čuvenog Nemca

Šumaher
Printscreen/ YouTube

Jedan od najboljih vozača Formule 1 u istoriji, čuveni Mihael Šumaher, pre šest godina doživeo je pad i velike povrede mozga na skijanju u francuskim Alpima, a od tada informacije o njegovom stanju daju se na kašičicu. Poznati neurohirurg objasnio je kako bi Šumi mogao sada da izgleda.

Doktor Aćari iz bolnice Belarija u Bolonji rekao je kako se nakon šest godina zbog samog “vegetiranja” pojavljuju mnogi dodatni problemi.

– Šumaher nakon šest godina više nije osoba kakvu pamtimo iz bolida. Iako su o njemu intenzivno brinuli, a to je trajalo dugo vremena, mnogo se toga promenilo u i na njegovom telu – od organa, kostiju, do mišića. Sve je to rezultat oštećenja na mozgu zbog pada koji mu se dogodio – rekao je italijanski stručnjak za Motorsport.com.

Ugledni “Le Parizijen” u septembru ove godine je napisao kako je Šumaher helikopterom stigao u parišku bolnicu na tretman matičnim ćelijama.

Nemca su vozilom Hitne pomoći ženevskih registracija dovezli na odeljenje stalnog praćenja kardiovaskularne hirurgije. Nosila na kojima su ga uneli u zgradu bila su prekrivena prekrivačem tamnoplave boje koji je potpuno prekrio njegovo lice i telo.

Pratilo ga je jako obezbeđenje od desetak osoba, među kojima su neki nosili bubice u uhu za komunikaciju. Pazili su na to da svi oni koji su bili previše znatiželjni budu dovoljno daleko od centra zbivanja. Italijanski stručnjak smatra da je terapija više pomogla održavanju njegovih vitalnih organa nego putu prema bilo kakvom oporavku.

– Njegovo trenutno stanje zahteva pažnju 24 sata na dan. Oko sebe će imati tim fizioterapeuta koji će pokušati da pojačaju učinak dugotrajne brige o njegovom stanju. Postoje komplikacije poput mišićne atrofije, osteoporoze pa čak i poremećaja u radu organa. U slučajevima ljudi koji su sa ekonomskog stajališta slabiji, oni bi uglavnom završavali smrću jer je telu napravljena šteta koja se ne može popraviti – zaključio je Aćari.

 

 
  

Izvor: Objektiv, 24 sata, hr

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar