Sve je spremno za početak: Dakar se vratio u Afriku!

Nova decenija, novi povratak u Afriku!

Dakar Reli
AP Photo/Bernat Armangue

Novi Dakar reli, 42. po redu, počinje u nedelju. Posle 13 godina, Dakar se vraća na afrički kontinent. Poslednji put se u Africi vozio 2007. Nakon toga, 2008. godine nije vožen iz bezbednosnih razloga u Mauritaniji kada su ubijena četiri francuska turista. 

Nakon toga, 2009. godine, Dakar je prvi put vožen u Južnoj Americi, sve do prošle godine. Ove, Dakar će se voziti od Džede do Rijada i takmičari će preći oko 7.500 kilometara. 

Kao što znamo, tokom 12-odnevne borbe, vozači će se takmičiti u pet kategorija: Automobili, kamioni, motori, čotvorotoškaši i UTV vozila. 

Titulu u konkurenciji automobila brani Naser Al Atija iz Katara, koji je i ove jedan od favorita za osvajanje trona. Uz njega, za najviši plasman pretenduju Nani Roma (Borgvard), 13-ostruki šampion Stefan Peterhansel (Mini), Jakub Pržigonski (Mini), Žinije de Vilijer (Tojota) i Karlos Sainc (Tojota) 

A tu je i dvostruki šampion u Formuli 1, Fernando Alonso koji će voziti za Tojotu Gazoo Rejsing tim. U vozilu će mu suvozač biti Nani Roma, čovek koji zna kako se osvaja Dakar Reli. Pet puta je bio najbolji na motociklu (2006, 2009, 2011, 2014 i 2015. godine). 

 

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

 

Foto: AP Photo/Bernat Armangue ž

 

U konkurenciji motora, trofej brani Tobi Prajs iz KTM-a. Interesantno, u ovoj konkurenciji, austrijska ekipa je najbolja još od 2001. godine, i na Dakaru im ravnih nema. 

Najveći favoriti za trofej, uz Prajsa su šampion iz 2018. Matijas Valkner, te Sem Sanderlend, najbolji 2017. godine. 

 

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

 

Srbija će imati svog predstavnika u vidu Gabora Sagmajstera, koji od 2009. vozi na Dakaru. Završio 5 relija (2009, 2010, 2011, 2013, 2014), odustao jednom (2012).

U konkurenciji kamiona, titulu brani četvorostruki šampion, Rus, Eduard Nikolaev iz Kamaza. Poslednjih 9 godina, 7 puta je bio najbolji tim iz Rusije. Ove godine neće biti RUsa Karginova i Holanđanina de Roja, ali će mu najveći konkurent za titulu biti sunarodnik i klupski kolega, Dmitri Sotnikov. Uz njih, za trofej će se boriti Ales Loprais (Tatra), Siarhei Vjazovič (Maz) i Martin Macik (Iveko). 

U konkurenciji kvadova, titulu neće braniti Argentinac Nikolas Kavigliasio. Momci iz Jamahe su najveći konkurenti za titulu – Čileanac Ignasio Kasale i Poljak Rafal Sonik. 

 

Foto: AP Photo/Bernat Armangue

 

I za kraj, ali ne nevažno, najmlađa konkurencija u ovom takmičenju – takmičenje u UTV vozilima. 

Prvi put se vozilo 2017. kada je najbolji bio Brazilac Tores. Godinu dana kasnije, ponovo Brazilac, ali ovoga puta Varela je bio najbolji. Prošle Čileanac Lopez. 

Uz Lopeza i Varelu, koji su najveći favoriti i ove godine, interesantno će biti jer se takmičenju u ovoj konkurenciji pridružio Siril Despre. Francuz je petostruki šampion Dakara sa motorom (2005, 2007, 2010, 2012 i 2013.) Četiri puta je učestvovao u konkurenciji automobila i 2017. godine je završio kao treći u Pežou.

Dakar će se ove godine voziti od 5. do 17. januara. 

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar