Kanter: “Sloboda!”

Turski košarkaš Enes Kanter je prvi put posle dve godine napustio teritoriju SAD.

Enes Kanter

Tanjug/AP Photo/Michael Dwyer

Nekadašnji reprezentativac je ostao bez državljanstva matične države i našao se na listi za hapšenje pošto je aktivan u podršci prognanog Fetulaha Gulena, protivnika turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana.

Na katolički Božić ove godine Kanter je dobio dozvolu da izađe van granica SAD i da bude u timu Bostona za utakmicu protiv Toronta u Kanadi.

“Želim da zahvalim premijeru Džastinu Trudou, Vladi Kanade i američkim vlastima koji su se borili za mene i omogućili mi da budem bezbedan u Kanadi”, naveo je Kanter.

Zbog svog političkog angažmana centar Seltiksa je dobijao pretnje smrću, a čak je bila i pokušana njegova otmica.

“Ne znam šta me čeka kada negde otputujem, pa sam zbog toga prisiljen i da propustim neke utakmice, poput one u Londonu početkom godine. Bilo je pitanje i da li će mi biti dozvoljen odlazak u Kanadu na meč sa Reptorsima za katolički Božić. Znao sam da će moj aktivizam snositi posledice, ali nisam očekivao da neke poznate osobe završe u zatvoru samo jer su razmenjivale poruke sa mnom. Moja sestra, koja je doktorka, zbog prezimena Kanter ne može da dobije posao. Roditelji su me godinama iz straha izbegavali”, istakao je ranije Kanter.

Izvor: Objektiv

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

Ostavi komentar

Ostavite komentar